Ανακαλύψτε τις νέες τάσεις και προκλήσεις στην αγορά δεύτερης κατοικίας στην Ευρώπη. Τον περασμένο μήνα, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, ανακοίνωσε σχέδια για την επιβολή φόρου 100% στα ακίνητα που αποκτώνται από μη ευρωπαίους πολίτες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έκτακτη ανάγκη στέγασης της χώρας. Αντιμέτωπος με έναν πληθυσμό που εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τις ελλείψεις κατοικιών και τη δράση των ενοικιάσεων Airbnb, ο Σάντσεθ κατηγόρησε τους αγοραστές δεύτερης κατοικίας ότι αποκτούν ακίνητα μόνο για κερδοσκοπικούς λόγους, αντί να τα χρησιμοποιούν για τις ανάγκες τους.
Αν και πολλοί αμφισβητούν την πιθανότητα εφαρμογής μιας τέτοιας φορολογίας, οι αγοραστές είναι κυρίως μακροπρόθεσμοι επενδυτές και όχι βραχυπρόθεσμοι κερδοσκόποι. Οι δηλώσεις του Σάντσεθ ήρθαν ως απάντηση σε μια σειρά διαδηλώσεων που έχουν πραγματοποιηθεί σε τουριστικά θέρετρα σε όλη τη Δυτική Ευρώπη.
Η ιδιοκτησία δεύτερης κατοικίας έχει αυξηθεί κατακόρυφα από την εποχή των χαμηλού κόστους αεροπορικών ταξιδιών και, όπως αποκαλύπτει έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας του 2014, το 15% των νοικοκυριών στην ΕΕ διαθέτουν δεύτερη κατοικία, με ποσοστά που ξεπερνούν το 20% σε χώρες όπως η Φινλανδία και η Ισπανία.
Πολλές χώρες στην Ευρώπη εισάγουν μέτρα για τη μείωση της ιδιοκτησίας δεύτερης κατοικίας, λόγω των ανησυχιών που προκύπτουν από τον τουρισμό και τις χρυσές βίζες. Η Ελλάδα, για παράδειγμα, χορήγησε τον μεγαλύτερο αριθμό χρυσών θεωρήσεων στην Ευρώπη κατά το 2023, επιταχύνοντας περαιτέρω την τάση αυτή.
Πόλεις όπως το Παρίσι, το Βερολίνο και η Ρώμη έχουν ήδη περιορίσει τις ενοικιάσεις διακοπών, καθώς η αγορά δεύτερης κατοικίας συνεχίζει να προκαλεί προκλήσεις σε πολλές περιοχές της Ευρώπης.
Πηγή περιεχομένου: in.gr