Η ακρωτηριασμός γεννητικών οργάνων θέτει 200 εκατομμύρια γυναίκες σε σοβαρό κίνδυνο, αποκαλύπτοντας αναγκαία μέτρα για την προστασία τους. Ενώ οι ένοπλες συγκρούσεις στην Αφρική κατά την περίοδο 1995-2015 προκάλεσαν περίπου 48.000 θανάτους ετησίως, υπάρχει μια λιγότερο συζητημένη και ειρηνική πρακτική που στέλνει στον θάνατο σχεδόν τον ίδιο αριθμό νεαρών γυναικών: ο ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων. Αυτή η επιβλαβής παραδοσιακή πρακτική, που συχνά δικαιολογείται από πολιτιστικές πεποιθήσεις για τον έλεγχο της γυναικείας σεξουαλικότητας και των γαμήλιων δυνατοτήτων, πλήττει σοβαρά τη ζωή εκατομμυρίων γυναικών.
Περίπου 200 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια σε τουλάχιστον 25 χώρες βιώνουν τον έντονο πόνο και τις επιπλοκές που προκύπτουν από αυτή τη διαδικασία, η οποία περιλαμβάνει την αφαίρεση ή καταστροφή του γυναικείου γεννητικού ιστού. Η συγκεκριμένη πρακτική είναι η κύρια αιτία θανάτου για τις γυναίκες σε πολλές χώρες, με συνέπειες που υπερβαίνουν εκείνες του HIV/AIDS και άλλων σοβαρών απειλών για την υγεία.
Οι επιστήμονες, εξετάζοντας δεδομένα από 15 αφρικανικές χώρες, ανέπτυξαν νέες προσεγγίσεις για να εντοπίσουν τη συχνότητα των θανάτων που προκαλούνται από τον ακρωτηριασμό, υπογραμμίζοντας ότι το 11,2% των κοριτσιών στο Τσαντ υποβάλλονται σε αυτή τη διαδικασία πριν την ηλικία των πέντε ετών. Σε άλλες χώρες, όπως η Νιγηρία, το ποσοστό ανέρχεται στο 93%.
Η πρακτική είναι διαδεδομένη σε πολλές αφρικανικές χώρες. Στη Γουινέα, για παράδειγμα, το 97% των γυναικών και κοριτσιών έχουν υποστεί ακρωτηριασμό. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι περίπου 44.000 γυναίκες και κορίτσια χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο λόγω αυτής της διαδικασίας, δηλαδή μια νέα γυναίκα ή κορίτσι κάθε 12 λεπτά.
Η στήριξη των νομικών μεταρρυθμίσεων, η κοινοτική φροντίδα και η εκπαίδευση είναι κρίσιμες για την καταπολέμηση αυτής της πρακτικής, η οποία παραμένει νόμιμη σε πέντε από τις 28 χώρες όπου εφαρμόζεται συχνότερα. Οι ερευνητές υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα αλλαγής των βαθιά ριζωμένων πολιτιστικών πεποιθήσεων και πρακτικών για την προστασία των γυναικών.
Πηγή περιεχομένου: in.gr