Αλ. Χαρίτσης: Ανάγκη εμπέδωσης της νέας τεχνολογικής εποχής στην Ελλάδα

Αλ. Χαρίτσης: Ανάγκη εμπέδωσης της νέας τεχνολογικής εποχής στην Ελλάδα

Την ανάγκη «να παγιωθεί και να εμπεδωθεί η νέα τεχνολογική εποχή για την Ελλάδα», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, ως βασικός ομιλητής και εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από το βήμα του digital economy forum του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας, με τίτλο «Σχεδιάζουμε, δημιουργούμε, καινοτομούμε».

Σταχυολογώντας τις παρεμβάσεις της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, εστίασε στην προσπάθεια ανάδειξης του στρατηγικού ρόλου της ψηφιακής τεχνολογίας στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. «Ξέραμε πολύ καλά ότι μετά τη μεγάλη μάχη που είχαμε να δώσουμε για την έξοδο από τη χρεοκοπία και τα μνημόνια, η χώρα δεν έπρεπε και δεν πρέπει να επιστρέψει στο προβληματικό της παρελθόν. Υπάρχει η ανάγκη για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα βασίζεται στην εξωστρέφεια και στην καινοτομία, με δεσπόζουσες τις νέες τεχνολογίες και την ψηφιακή οικονομία», υπογράμμισε, εξαίροντας τον ρόλο των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων κατά τη διαδικασία αυτή.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην ίδρυση του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, που εκπόνησε την Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική 2016-2021, καθώς και στην αποδέσμευση δισεκατομμυρίων ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους για έργα ψηφιακού μετασχηματισμού (πχ το έργο ψηφιακού μετασχηματισμού του αγροτικού και δημόσιου τομέα με το Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων (ΣΗΔΕ) και το ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ) και στον εξορθολογισμό έργων Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ). Επιπλέον, σημείωσε ότι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων διατέθηκαν 800 εκατ. ευρώ για ιδιωτικές επενδύσεις στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας και ότι προχώρησε η υλοποίηση του ψηφιακού ΓΕΜΗ. Τέλος, αναφέρθηκε στην ίδρυση του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού και του Συμβουλίου Διαστημικής Πολιτικής και την αποστολή, σε συνεργασία με τη NASA, του πρώτου ελληνικού ρομποτικού οχήματος στη σελήνη.

“Όλα τα παραπάνω συνιστούν μία τομή για τη χώρα μας και δεν συνέβησαν τυχαία. Ήταν κυβερνητική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ -παρά το ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, αντιπαρέβαλε ότι “αυτό που χαρακτηρίζει τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ και σε αυτό τον τομέα είναι η ολιγωρία, αφού από τα συνολικά 317 έργα Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) που είχαμε προεγκρίνει, μέσα σε 5 μήνες έχουν αναρτηθεί μόλις 6 προεγκρίσεις έργων από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη”, είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο Αλέξης Χαρίτσης σημείωσε ότι δύο είναι τα στοιχήματα του επόμενου διαστήματος. “Το πρώτο αφορά την δυνατότητα μας να συμβαδίσουμε με την 4η βιομηχανική επανάσταση”. Ως δεύτερο στοίχημα έθεσε την ανάσχεση του brain drain: “Η Πολιτεία πρέπει να παρέμβει και να δώσει φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα στις επιχειρήσεις του κλάδου για να προσλάβουν και να εκπαιδεύσουν νέους επιστήμονες, με καλύτερες αμοιβές και προοπτικές εξέλιξης”.

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play