Ανάλυση του πολέμου στην Ουκρανία και των κρίσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Όλος ο πλανήτης παρακολουθεί με αγωνία τις πολεμικές συρράξεις σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία. Ο πόλεμος είναι πάντοτε η έσχατη λύση αφήνοντας πόνο, ξεριζωμό, ανθρώπινο δράμα. Με ένα εκτενές άρθρο που φιλοξενείται στο Al Jazeera οι Santiago Zabala και Claudio Gallo αναλύουν γιατί η ηγεσία της Ευρώπης θέλει τον πόλεμο, εστιάζοντας στο μέτωπο της Ουκρανίας.
Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με κρίση κόστους ζωής, κρίση στέγασης, μεταναστευτική κρίση, κρίση υποτονικής ανάπτυξης και, πάνω απ’ όλα, πολιτική κρίση. Η ανησυχία και ο θυμός για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξάνονται εδώ και αρκετό καιρό. Αντιμετωπίζει μια σημαντική πρόκληση προερχόμενη από την ακροδεξιά, η οποία ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις σε πολλές χώρες της ΕΕ, απειλώντας τη συνοχή και τις φιλελεύθερες αξίες της Ένωσης.
Οι συγγραφείς του άρθρου κάνουν αναφορά στις αυστριακές εκλογές και τη νίκη της Ακροδεξιάς, η οποία, παρότι αποκλείεται από τη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης, σε άλλες χώρες είναι ήδη στην εξουσία ή στηρίζει κυβερνήσεις. Στρέφουν το βλέμμα τους στο διεθνές μέτωπο, όπου ίσως η σημαντικότερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η ΕΕ είναι ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος δεν δείχνει σημάδια ύφεσης εν μέσω συνεχούς αποστολής όπλων από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Η απάντηση της πολιτικής ηγεσίας της ΕΕ προς αυτές τις αυξανόμενες κρίσεις δεν υπήρξε η αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων τους, οι οποίες οφείλονται στις καταστροφικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές που έχουν υιοθετήσει. Αντιθέτως, η αντίδρασή τους ήταν η πολεμοκαπηλεία, ελπίζοντας ότι η προοπτική του πολέμου μπορεί να βοηθήσει τους λαούς της Ευρώπης να ξεχάσουν τα παράπονά τους.
Τα τελευταία δύο χρόνια, μας είπαν επανειλημμένα ότι η μεγαλύτερη απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια είναι η Ρωσία και ότι η λύση είναι να νικήσουμε τη Ρωσία στην Ουκρανία. Ευρωπαϊκά όπλα εισρέουν στην Ουκρανία, με τις χώρες της ΕΕ να επεκτείνουν τη γκάμα τους για να συμπεριλάβουν πιο θανατηφόρα και πιο καταστροφικά όπλα. Σημαντική πρόκληση είναι ο συνεχιζόμενος πόλεμος στη γειτονική Ουκρανία, ο οποίος συνεχίζει να έχει αντίκτυπο στους Ευρωπαίους πολίτες.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε πρόσφατα ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα που καλεί τις χώρες να επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραύλους εναντίον ρωσικών στόχων, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της Ρωσίας. Παράλληλα, η ανάγκη για στρατιωτική προετοιμασία αρχίζει να γίνεται επιτακτική, με πολλούς Ευρωπαίους να υποστηρίζουν ότι πρέπει να επενδύσουν περισσότερο σε όπλα για να είναι έτοιμοι για οποιαδήποτε εξέλιξη.
Η πολεμοκαπηλεία δεν λύνει τα προβλήματα της ΕΕ. Η Ένωση θα πρέπει να αναθεωρήσει τις στρατηγικές της ώστε να επικεντρωθεί στις κοινωνικές αξίες, τη δημοκρατία και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η κατάσταση στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των κοινωνικών πολιτικών υποχωρεί, ενώ οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές πλήττουν κυρίως τους πιο αδύνατους πολίτες, οδηγώντας στην κρίση και τη μετανάστευση.
Η πολεμική προετοιμασία και οι στρατηγικές εξοπλισμού δεν θα λύσουν τα προβλήματα της Ευρώπης. Είναι καιρός για μια νέα κατεύθυνση και προσέγγιση στις πολιτικές της, καταλήγουν οι δύο αρθρογράφοι του Al Jazeera.