Ένας απογευματινός περίπατος στο παλιό λιμάνι της Σκιάθου προσέφερε την ευκαιρία να εξερευνήσουμε από κοντά τον «Αλιευτικό Τουρισμό» και τη γοητεία του για τους επισκέπτες αυτού του πανέμορφου νησιού των Σποράδων.
Στο μουράγιο ήταν δεμένο το «Καπετάν Σταύρος», ένα δεκάμετρο σκάφος, προσεγμένο και καθαρό, με έναν άνδρα να καθαρίζει τα δίχτυα του από την ημέρα της ψαριάς. Ο Άγγελος Κωνstantέλιας είναι ένας από τους τέσσερις ψαράδες της Σκιάθου που απο τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια ασχολούνται με τον αλιευτικό τουρισμό.
Μας υποδέχεται με χαμόγελο και δείχνει μεγάλη προθυμία να μας εξηγήσει τι προσφέρουν εκείνος και οι υπόλοιποι συνάδελφοί του – ψαράδες στους τουρίστες.
Ο Άγγελος Κωνσταντέλιας, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε ότι «ειμαστε μόνο τέσσερις επαγγελματίες ψαράδες και επιθυμούμε να δείξουμε στον κόσμο πώς γίνεται το ψάρεμα, πώς μπορεί να μαγειρευτεί το φρέσκο ψάρι και πώς αποθηκεύουμε την ψαριά μας. Όλα αρχίζουν το προηγούμενο απόγευμα, όταν οι τουρίστες μας ρωτούν εάν μπορούμε να οργανώσουμε μια θαλάσσια εξόρμηση και ψάρεμα για τους ίδιους, τις οικογένειές τους ή τους φίλους τους. Το ραντεβού ορίζεται για την επόμενη ημέρα και γύρω στις 8:30 με 9 το πρωί ξεκινά η ωραία περιπέτεια – εμπειρία».
Όπως εξήγησε ο ίδιος, «συνήθως ανοιγόμαστε γύρω από το νησί και κατευθυνόμαστε σε ήρεμους όρμους, όπως οι Κουκουναριές και τα Καστρονήσια, κατευθυνόμαστε προς τα Λαλάρια όταν δεν φυσάει βοριάς, στον Άρκο, στον Τσουγκριά ή και στον Αγνώντα της Σκοπέλου και εκεί ρίχνουμε τα δίχτυα μας, ενώ οι επιβάτες απολαμβάνουν το κολύμπι στα καταγάλανα νερά της περιοχής».
Η διαδικασία δεν είναι εύκολη, καθώς διαρκεί πάνω από 3 ώρες μέχρι να ολοκληρωθεί το ψάρεμα και να σηκωθούν τα δίχτυα, την ώρα που η ανεμελιά και το κολύμπι κυριαρχούν μεταξύ της παρέας των τουριστών. Πο ποτέ δεν ξεπερνούν τα δέκα άτομα, και είναι προτιμότερο να πρόκειται για οικογένεια ή παρέα φίλων για περισσότερη συνεννόηση.
Και μόλις ανέβουν τα δίχτυα στο κατάστρωμα, ακούγονται τα πρώτα επιφωνήματα θαυμασμού και χαράς. Τότε αρχίζει το ξεδιάλεγμα ψαριών, με ποικιλία από τσιπούρες και λαβράκια μέχρι αστακούς και καλαμάρια.
Ακολουθεί η προετοιμασία του τραπεζιού από τον Άγγελο και τη σύζυγό του, με την κατσαρόλα ή το τηγάνι να βγαίνουν στη φωτιά ανάλογα με τα ψάρια που πιάστηκαν. Τα κρίταμα από τα βουνά της Σκιάθου, το εξαιρετικό ντόπιο ελαιόλαδο και όλα τα μυρωδικά βρίσκονται στο τραπέζι, συνοδευόμενα από ελληνική μουσική που αναζωογονεί την ατμόσφαιρα, ενώ μικροί και μεγάλοι απολαμβάνουν τις στιγμές. Ψαρόσουπα, τηγανητά μικρά ψαράκια, ψημένα ψάρια στη σχάρα και συνδυασμένα με ωραίες ελληνικές σαλάτες, ελιές κάθε είδους και άφθονο κρασί δημιούργησαν μία μοναδική ατμόσφαιρα γεμάτη αξέχαστες στιγμές δίπλα από την καταγάλανα θάλασσα.
Οι τουρίστες αγαπούν γεύσεις όπως οι αχινοί και τα οστρακοειδή, ειδικά πιάτα των ελληνικών θαλασσών. Φυσικά, απαιτείται ειδική άδεια για να αλιευτούν οι αχινοί, ενώ υπάρχει και παρακολούθηση μέσω του συστήματος VMS.
Όπως επισημαίνει ο Άγγελος Κωνσταντέλιας, οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για τον Αλιευτικό Τουρισμό είναι συνήθως ευαισθητοποιημένα άτομα που σέβονται τη Φύση. Γνωρίζουν πως η επιλογή τους να βιώσουν αυτή την εμπειρία δεν είναι εύκολη και το κόστος συμμετοχής κυμαίνεται από 80 μέχρι 150 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή που θα επιλέξουν να επισκεφθούν.
Ο Αμερικανός Τόμας Μπράουν ήταν τόσο ενθουασιασμένος, ώστε έφερε και την τετραμελή οικογένειά του και τρεις φίλους από τη Νέα Υόρκη για να ζήσουν αυτήν την εμπειρία όλοι μαζί.
Η Ιταλίδα Βαλέρια Σένα από το Τορίνο δήλωσε ότι ένιωσε σαν να βρέθηκε στον παράδεισο και ήταν η πρώτη φορά που αισθάνθηκε τόσο κοντά στη Φύση και τη Ζωή. Την επόμενη μέρα από την πρωτόγνωρη εμπειρία, θα πετούσε πίσω στην πόλη της και θα αφηγόταν σε όλους τι βίωσε στη Σκιάθο, όπως ανέφερε.
Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Σκιάθου, Αλέκος Ευσταθίου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δήλωσε ότι «ο αλιευτικός τουρισμός αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του Τουρισμού και θα τους υποστηρίξουμε όσο μπορούμε, ενώ θα προωθήσουμε αυτήν την προσπάθεια με τη συμμετοχή τους και την προβολή τους σε μεγάλες διεθνείς εκθέσεις στις οποίες συμμετέχει ο Δήμος μας».
Ο Άγγελος Κωνσταντέλιας, μετά το επίμονο ταξίδι του πίσω από τον Τσουγκριά και μπροστά από τον Άγιο Φλώρο, καθάριζε και πάλι τα δίχτυά του καθώς η επόμενη ημέρα προμηνύονταν ακόμη πιο απαιτητική. Με τον ήλιο να λάμπει, έπρεπε να είναι άψογος οικοδεσπότης και ψαράς για τους οκτώ Βρετανούς που είχαν προγραμματίσει ακόμα μία βόλτα στα νερά της Σκιάθου.