Αλκοόλ και γιορτές: Κύριες παρατηρήσεις για ασφαλή κατανάλωση

Αλκοόλ και γιορτές: Κύριες παρατηρήσεις για ασφαλή κατανάλωση

Οδηγίες για ασφαλή κατανάλωση αλκοόλ κατά την εορταστική περίοδο. Η εορταστική περίοδος χαρακτηρίζεται από μια σημαντική αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ. Από τον Δεκέμβριο, με τις πολλές ονομαστικές γιορτές, μέχρι τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, οι κοινωνικές εκδηλώσεις και οι γιορτές συνήθως συνοδεύονται από άφθονα ποτά. Ωστόσο, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία και μπορεί να επηρεάσει το βάρος μας. Τίθεται, λοιπόν, το ερώτημα: τι και πόσο μπορούμε να πιούμε κατά τη διάρκεια των εορτών;

Αρχικά, πρέπει να τονίσουμε ότι το αλκοόλ περιέχει θερμίδες, και μάλιστα αρκετές. Κάθε γραμμάριο αλκοόλ προσφέρει επτά θερμίδες, ενώ η θερμιδική αξία των ποτών διαφέρει ανάλογα με τους αλκοολικούς βαθμούς τους. Για παράδειγμα, η μπίρα μπορεί να έχει περιεκτικότητα από 0 έως 12% και το κρασί περίπου 12%, ενώ τα αποστάγματα όπως το ουίσκι και η βότκα ξεπερνούν το 40%.

Οι ειδικοί διατροφολόγοι προτείνουν την επιλογή ποτών με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, όπως το κρασί, και την αποφυγή προσθέτων που αυξάνουν τις θερμίδες, όπως ζάχαρη ή αναψυκτικά. Είναι προτιμότερο να καταναλώνουμε το ποτό μας σκέτο ή με σόδα.

Η προσοχή είναι επίσης σημαντική όσον αφορά τα συνοδευτικά. Τα πατατάκια και τα ξηροκάρπια, που συνήθως σερβίρονται με το αλκοόλ, μπορεί να αποτελέσουν ένα μικρό γεύμα, οπότε καλό είναι να προτιμούμε κομμένα λαχανικά.

Η κατανάλωση αλκοόλ θα πρέπει να περιορίζεται σε ένα με δύο ποτήρια κρασί ανά τραπέζι, ενώ οι υπόλοιπες ημέρες καλό είναι να αποφεύγουμε την κατανάλωση αλκοόλ. Επιπλέον, η αργή κατανάλωση του ποτού μας είναι κρίσιμη, και η προσθήκη νερού ή πάγου στο κρασί μας βοηθά στην μείωση της περιεκτικότητας σε αλκοόλ.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play