Αμαλιάδα: Θρίλερ με 4 +1 μωρά που έχασαν την ζωή τους  Ένα μυστήριο, πολλές αντιφάσεις

Αμαλιάδα: Θρίλερ με 4 +1 μωρά που έχασαν την ζωή τους Ένα μυστήριο, πολλές αντιφάσεις

Πρόκειται για μια υπόθεση που συγκλονίζει το πανελλήνιο και ήρθε στη δημοσιότητα μετά από μία τραγωδία η οποία σημειώθηκε στην Αμαλιάδα, με τον θάνατο ενός αγοριού μόλις 15 μηνών, που έφυγε από τη ζωή στις 5 Αυγούστου.

Ο θάνατος του μωρού στην Αμαλιάδα, πέρα από την αναμενόμενη οδύνη που προκαλεί, οδήγησε σε μία σειρά αποκαλύψεων, με τη μορφή συμπτώσεων, που αφορούν στο θάνατο άλλων τεσσάρων βρεφών.

Και στις πέντε περιπτώσεις, κοινός παρανομαστής είναι η ίδια γυναίκα: η 24χρονη Ειρήνη, η οποία έχει και η ίδια χάσει δύο δικά της μωρά, αλλά ήταν παρούσα όταν έφυγαν από τη ζωή και τα υπόλοιπα.

Η 24χρονη έχασε τα δύο της παιδιά πριν από δύο χρόνια και ήταν συγκάτοικος και φίλη της μητέρας του 15 μηνών βρέφους, που πέθανε στις 5 Αυγούστου στην Αμαλιάδα.

Το φως της δημοσιότητας, όμως, έχουν δει άλλα δύο γεγονότα που καθιστούν την 24χρονη αυτόπτη μάρτυρα στο θάνατο δύο ακόμα παιδιών, μίας φίλης της, αλλά και της αδελφής τής 24χρονης όταν εκείνη ήταν 14 ετών.

Μιλώντας για την πορεία των ερευνών, ο αστυνομικός συντάκτης των εφημερίδων Το Βήμα και Τα Νέα, Βασίλης Λαμπρόπουλος, ανέφερε στο Live News του MEGA ότι έγινε μία συνάντηση των αρμόδιων Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ με τους δικαστικούς λειτουργούς, που επιβλέπουν την συγκεκριμένη υπόθεση.

Από την πλευρά τους, οι αστυνομικοί ρώτησαν αν οι δικαστικοί λειτουργοί επιθυμούν να γίνει κάποια περαιτέρω κίνηση και να κληθούν για κατάθεση και άλλα πρόσωπα, χωρίς όμως να ζητηθεί κάτι τέτοιο τελικά.

Στις 17 Οκτωβρίου 2023 στο Νοσοκομείο Αγία Σοφία των Αθηνών, η 23χρονη τότε Ειρήνη είναι εκεί για το βρέφος 2 μηνών το δεύτερο παιδί της που νοσηλεύεται. Η αιτία θανάτου, όπως διατυπώθηκε από τον ιατροδικαστή, ήταν ο αιφνίδιος θάνατος νεογνού παθολογικής αιτιολογίας, ιστορικό επιληψίας.

Ωστόσο, όπως ανέφερε ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης, μιλώντας χθες (24/10) στο Live News, το πόρισμα παθολογικά αίτια φυσικά και δεν είναι αιτία θανάτου. Με ένα τέτοιο πόρισμα επισημαίνεται ότι δεν υπάρχουν κακώσεις ή σημάδια που να αποδεικνύουν βίαιο θάνατο.

Αυτό που τόνισε ο αστυνομικός συντάκτης είναι ότι το ίδιο το νοσοκομείο, στην αναφορά που έκανε στα πλαίσια της έρευνας που έγινε από το αστυνομικό τμήμα Αμπελοκήπων, διευκρίνισε ότι ο θάλαμος όπου έχασε το βρέφος τη ζωή του είχε τρία κρεβάτια. Αυτό σημαίνει ότι υπήρχαν κι άλλα άτομα μέσα στο δωμάτιο, με ένα εξ αυτών να είναι κοινωνικός λειτουργός. Συνάγεται το συμπέρασμα, λοιπόν, να μην ήταν εφικτή μία περίεργη κίνηση σε βάρος του βρέφους από οποιονδήποτε.

Επιπλέον, ο Βασίλης Λαμπρόπουλος ανέφερε ότι σε επικοινωνία που είχε με ειδικούς σχετικά με την διάμεση πνευμονίτιδα την πάθηση που αναφέρθηκε ως αιτία θανάτου

του εξήγησαν ότι είναι μία φθορά του πνεύμονα, που μπορεί να παρουσιαστεί ακόμα κι αν ένα παιδί δεν λάβει αντιβιοτικά.

Τι λένε οι εισαγγελικές αρχές για την υπόθεση

Για τις νομικές ενέργειες που θα γίνουν παρακάτω στο θρίλερ με τους θανάτους των βρεφών από την Πελοπόννησο μίλησε στο Live News η Ιωάννα Μάνδρου.

Το ρεπορτάζ της επικεφαλής του δικαστικού ρεπορτάζ του MEGA αναφέρει ότι η Εισαγγελία Πατρών έχει παρέμβει και έχει διατάξει έρευνα. Συγκεκριμένα, αυτό που προσπαθούν οι εισαγγελείς σε αυτή τη φάση είναι να οργανώσουν την έρευνά τους και να δουν από πού θα ξεκινήσουν, ώστε να οδηγηθούν σε ένα συμπέρασμα.

Στην ερώτηση που σε πολλούς μπορεί να γεννηθεί πρέπει να φύγουν 4 παιδιά για να κινητοποιηθούν οι εισαγγελικές αρχές;, η Ιωάννα Μάνδρου διευκρίνισε ότι η Εισαγγελία δεν μπορεί να παρεμβαίνει, γιατί δεν γνωρίζει πότε ένα παιδί χάνει την ζωή του αλλά και για ποιο λόγο.

Το κοινό εύρημα στο βρέφος της Ειρήνης με το μωρό της Πάτρας

Από την αγκαλιά της μητέρας της λίγα 24ωρα μετά τον ερχομό της στη ζωή στο πρόωρο τέλος της, μόλις δυο μήνες μετά τη γέννησή της.

Η μικρή Μαρία – Φρειδερίκη πέθανε το 2023 στο νοσοκομείο Αγία Σοφία, με τον θάνατό της, να κρύβει ένα μεγάλο μυστήριο αλλά και ένα κοινό ανατριχιαστικό σημείο με εκείνον της μικρής Ίριδας, που είχε βρεθεί νεκρή στην κούνια του σπιτιού της στην Πάτρα.

Ο θύμος αδένας και στα δύο βρέφη παρουσίαζε την ίδια εικόνα μετά το θάνατό τους. Μία εικόνα που από το μικροσκόπιο έμοιαζε με έναστρο ουρανό, όπως λένε οι ειδικοί.

Το Live News αποκαλύπτει όλα όσα έγιναν μετά τον θάνατο της Μαρίας Φρειδερίκης.

Γιατί ο φάκελος της υπόθεσης έκλεισε χωρίς να αναφέρεται συγκεκριμένη αιτία θανάτου και γιατί 12 μήνες μετά, η μητέρα του άτυχου βρέφους ζητάει να μάθει όλη την αλήθεια;

Να σημειωθεί ότι το μόλις 2 μηνών βρέφος πέθανε στα χέρια των γιατρών του Νοσοκομείου Αγία Σοφία στις 17 Οκτωβρίου του 2023.

Το συμπέρασμα του ιατροδικαστή για το 2ο νεκρό βρέφος

Μετά τον θάνατο του βρέφους, ο παθολογοανατόμος που εξέτασε τη σορό, διαπίστωσε πρόβλημα στον θυμό αδένα του μωρού, που στο μικροσκόπιο παρουσίαζε, όπως έγραψε, εικόνα έναστρου ουρανού.

Ο θύμος αδένας είναι ένας αδένας στον τράχηλο περίπου πάνω από την καρδιά. Αν ο οργανισμός έχει λόγο να κινητοποιήσει την άμυνά του μπορεί και να εμφανιστεί διογκωμένος. Είναι μία πολύ όμορφη εικόνα όπως την βλέπεις στο μικροσκόπιο, μοιάζει σαν να βλέπεις τον ουρανό με τα αστέρια. Αλλά στο διά ταύτα δείχνει υποξία. Υποξία σημαίνει μειωμένο οξυγόνο, όλες σχεδόν οι παθήσεις και όλες οι καταστάσεις έχουν μειωμένο οξυγόνο. Δεν δείχνει ασφυξία, εξηγούν ιατρικές πηγές για την παθολογοανατομική εξέταση.

Στην έκθεση του παθολογοανατόμου, όπως αποκαλύπτει το Live News, βασίζεται και το τελικό συμπέρασμα του ιατροδικαστή για τον θάνατο του βρέφους.

Η εικόνα θύμου δίκην έναστρου ουρανού αφορά εύρημα, συνοδό υποξίας. Με δεδομένη την απουσία άλλων νεκροψιακών νεκροτομικών ευρημάτων δεν δύναται να στοιχειοθετηθεί, με μόνο αυτό το εύρημα, συγκεκριμένη αιτία θανάτου, αναφέρει η έκθεση του ιατροδικαστή.

Ο ιατροδικαστής μάλιστα, στο συμπέρασμά του, γράφει κάτι που έμελλε να κλείσει την υπόθεση για μήνες. Ότι ο θάνατος της Μαρίας – Φρειδερίκης οφείλεται σε παθολογικά αίτια, από τη στιγμή που δεν εντοπίστηκαν κακώσεις ή άλλα ύποπτα ευρήματα.

Ως εκ τούτου, η αιτία θανάτου μετά και τον πλήρη εργαστηριακό έλεγχο είναι παθολογική, καθώς αποκλείστηκε η παρουσία κακώσεων ή δηλητηρίασης, αναφέρεται στην ιατροδικαστική έκθεση.

Αποκαλύψεις Live News για τα λάθη που έκαναν ειδικοί

Πόσο ασφαλές ήταν το τελικό πόρισμα του ιατροδικαστή; Έκρινε σωστά όταν απέδωσε τον θάνατο του βρέφους σε παθολογικά αίτια; Υπήρχε περίπτωση η εικόνα στον θύμο αδένα του μωρού να ήταν αποτέλεσμα λάθους ή ακόμα και εγκληματικής ενέργειας; Απαντήσεις στο Live News δίνει ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης.

Στην περίπτωση που περιγράφεται ότι ο θάνατος προκλήθηκε από παθολογικά αίτια, σαφώς η παρουσία αυτού του ευρήματος οφείλει να διερευνηθεί, τονίζει.

Πηγές από το περιβάλλον του παθολογοανατόμου, αναφέρουν πως το τελικό πόρισμα συνέταξε ο ιατροδικαστής, που έχει την πλήρη και τελική ευθύνη για την αξιολόγηση των στοιχείων.

Ένα εύρημα που δείχνει υποξία δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε, αλλά δεν μπορεί να πάει προς οτιδήποτε άλλο μόνο με αυτό. Είναι ένα εύρημα που συναντάται πάρα πολύ συχνά αλλά δεν προσανατολίζει προς κάπου. Είναι ένα στοιχείο που φτάνει στα χέρια του ιατροδικαστή, σημειώνεται.

Ανάλογη περιγραφή του θύμου αδένα και στην Ίριδα

Μια ανάλογη περιγραφή για τον θύμο αδένα είχε δοθεί και μετά τον θάνατο της μικρής Ίριδας, του βρέφους που είχε εντοπιστεί νεκρό στην κούνια του το 2021 στην Πάτρα. Σήμερα, η μητέρα της δικάζεται για τη δολοφονία της, κατηγορούμενη ότι προκάλεσε στο παιδί της ασφυξία.

Δεν υπήρξε συμπέρασμα παθολογοανατομικό. Υπήρχε πληροφορία ότι αυτό το παιδάκι είχε επιληψία. Το εύρημα δεν κινητοποίησε τον παθολογοανατόμο. Επειδή είχε προηγηθεί το θέμα της Πισπιρίγκου, ο παθολογοανατόμος ρώτησε αν υπάρχει περίπτωση να υπάρχει κάτι εγκληματικό. Ο ιατροδικαστής ανέφερε ότι δεν υπάρχει εγκληματική ενέργεια και ο παθολογοανατόμος είπε εντάξει, αναφέρει η έκθεση του ιατροδικαστή.

Όλα δείχνουν πως μετά τον θάνατο της μικρής Μαρίας – Φρειδερίκης έγιναν λάθη και η υπόθεση έκλεισε βιαστικά και ίσως νωρίτερα από ότι θα έπρεπε.

Όλα αυτά ένα χρόνο πριν, με την 24χρονη Ειρήνη να ζητάει απαντήσεις και μέσα από τις συνεντεύξεις της, να επαναλαμβάνει ότι ορισμένοι αφήνουν υπαινιγμούς για εκείνη άδικα, χωρίς να έχουν το παραμικρό στοιχείο σε βάρος της.

Ένα και πλέον χρόνο μετά το θάνατο του δεύτερου παιδιού της 24χρονης Ειρήνης, ο φάκελος της υπόθεσης επανέρχεται στο προσκήνιο, με τις αποκαλύψεις να είναι συνεχείς σε μια υπόθεση που καθηλώνει.

Να διερευνηθεί αν υπάρχει ανάλογο εύρημα και στα άλλα παιδιά

Στην εν λόγω περίπτωση αυτό που δυσκολεύει πολύ τη διάγνωση είναι  η απουσία κακώσεων και γι΄αυτό θεωρώ ότι ο συνάδελφος το είδε το εύρημα της υποξίας, αλλά δεν το συνέδεσε με κάποιο βίαιο γεγονός, εκτίμησε ο κ. Γαλεντέρης.

Στην ερώτηση αν το εύρημα του θύμου αδένα και της περιγραφής του ως έναστρου ουρανού χρήζει περαιτέρω διερεύνησης, απάντησε: Φυσικά και πρέπει να διερευνηθεί αν υπάρχει ανάλογο εύρημα και στα άλλα παιδιά.

Οι αντιφάσεις στην υπόθεση των πέντε νεκρών μωρών

Εν τω μεταξύ, την ώρα που η Ειρήνη και η μητέρα του μικρού Παναγιώτη στην Αμαλιάδα δηλώνουν ρητά και κατηγορηματικά πως το μωρό το πήγαν στο νοσοκομείο ζωντανό, μια νέα μαρτυρία που φέρνει στο φως το Live News υποστηρίζει το ακριβώς το αντίθετο, ότι δηλαδή μία μέρα μετά τον θάνατο του Παναγιωτάκη, η μητέρα του παιδιού έλεγε πως δεν πρόλαβαν να το πάνε εγκαίρως στο νοσοκομείο.

Όταν έγινε το περιστατικό, άργησαν να πάνε στο νοσοκομείο. Αυτό το είχε πει η μαμά του Παναγιωτάκη [σε μια γνωστή τους]. Της λέει η κοπέλα τι έγινε… Τους λέει έτσι κι έτσι, δεν προλάβαμε να πάμε το παιδί στο νοσοκομείο και πέθανε. Όταν λέει βγήκε από το μπάνιο, το παιδί είχε μελανιάσει, αναφέρει η καταγγελία.

Αυτή η μαρτυρία, αν αποδειχθεί, επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς των γιατρών, ότι δηλαδή παρέλαβαν ένα παιδί νεκρό, και ανατρέπει τους σημερινούς ισχυρισμούς της μητέρας, που ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους πως ο μικρός Παναγιώτης ζούσε όταν έφτασε στο νοσοκομείο.

Θέλω να τιμωρηθούν οι ένοχοι για όλο αυτό που ζούμε και για μένα αυτοί είναι οι γιατροί. Για μένα είναι φονιάδες. Τους το δώσαμε ζωντανό και μέσα σε είκοσι λεπτά βγήκαν και είπαν απλά ότι το παιδί πέθανε, δήλωσε η γιαγιά του βρέφους.

Το μυστήριο των θανάτων

Η Ειρήνη από την πρώτη στιγμή έχει βγει και έχει μιλήσει ανοιχτά για όλους τους θανάτους που έχει δει με τα μάτια της.

Οι περιγραφές της είναι ανατριχιαστικές, με την ίδια να παραδέχεται πως κλαίει δύσκολα και πως έχει σκληρύνει με όλα όσα φρικτά έχει δει.

Δεν θέλω να εκδηλώσω τα συναισθήματά μου. Θα κάνω κακό αν εκδηλώσω τα συναισθήματά μου, όπως λέει.

Είναι η πρώτη φορά που η Ειρήνη λυγίζει βλέποντας την κορούλα της σε βίντεο που η ίδια τραβούσε. Βλέπει την φωτογραφία του παιδιού της και δακρύζει.

Η αμηχανία της σε ορισμένες ερωτήσεις ήταν πρόδηλη, όπως και η οργή της όταν άκουγε την κουμπάρα της, Κατερίνα, να της επιρρίπτει ευθύνες για τον θάνατο της κόρης της.

Κύριε Λέων (σ.σ. απευθύνεται στον ιατροδικαστή Γρηγόρη Λέων)  γιατί τα νεύρα μου δεν είναι καλά; Μετά από τρία χρόνια πήγε να πάρει τον φάκελο στον Καραμανδάνειο. Γιατί κατηγορεί εμένα τώρα, τρία χρόνια μετά; Μετά από τρία χρόνια θα δει από τι πέθανε το παιδί της και θα μου πει εμένα δεν είμαι μάνα εγώ;, τονίζει η 24χρονη.

Το χαμηλό οξυγόνο

Η Ειρήνη περιέγραφε το επεισόδιο που έκανε η κόρη της κουμπάρας της, Κατερίνας, εκείνο το απόγευμα, το οποίο όμως όπως λέει δεν ενέπνεε λόγους ανησυχίας.

Κατά τη διάρκεια αυτή, το παιδί ήταν πολύ καλά. Ανέπνεε. Είχε χαμηλό οξυγόνο.

Λίγη ώρα μετά όμως θα το αναιρέσει, λέγοντας πως ποτέ δεν μίλησε για χαμηλό οξυγόνο: Εγώ δεν είπα έλλειψη οξυγόνου, είπα έκανε περίεργους θορύβους.

Για το βράδυ που πέθανε το πρώτο μωρό της, η Ειρήνη αναφέρθηκε στην κλήση που έκανε στην μητέρα της και την γειτόνισσα που φώναξε για να βοηθήσει μέσα στη νύχτα.

Η γυναίκα αυτή (σπιτονοικοκυρά) μου είπε, το παιδί σου ξεψυχάει. Έκανε περίεργους ήχους, αυτό το πράγμα δεν το έχω ξανακούσει. Δεν μπορώ να τους περιγράψω. Σαν ροχαλητό.

Στην περιγραφή της όμως παρέλειψε να αναφέρει την παρουσία του Σουμόν, ο άνδρας που συγκατοικούσε τότε με την Ειρήνη και ο οποίος μπήκε μέσα στο δωμάτιο πολύ πριν μπει η σπιτονοικοκυρά.

Μία ηώρα βράδυ μιλάει με την μαμά. Ειρήνη τι πρόβλημα υπάρχει… Δεν απαντούσε… Άνοιξα την πόρτα, άνοιξα το φως και είδα (κλαίει) το μωρό, τόσο έγινε. Της λέω τι έγινε, λέει δεν ξέρω. Τόσο μωρό και τόσο πήγε… Τεντώθηκε, είπε ο Σουμόν.

Λίγα λεπτά μετά, στο δωμάτιο μπήκε και η γειτόνισσα που είπε στην Ειρήνη πως το μωρό της ξεψυχάει.

Το πρώτο επεισόδιο της Φρειδερίκης

Στις 14 Σεπτεμβρίου όμως, εντελώς ξαφνικά, παρατήρησε πως η μικρή Φρειδερίκη, το δεύτερο μωρό της Ειρήνης, ήταν λίγο αδιάθετη.

Όταν ανεβήκαμε επάνω με την μητέρα μου καθόταν στο ριλάξ και βλέπαμε κάτι περίεργο, ήταν χλωμή. Της είπα της μαμάς μου ότι μπορεί να ήταν μάτι. Κάτι δεν της άρεσε όμως. Εγώ για να μην υπάρχει κάποιο πρόβλημα είπα να φωνάξω το ΕΚΑΒ να το ελέγξουν το παιδί, μην τυχόν έχει τίποτα, είπε η 24χρονη.

Κι ενώ η μητέρα λέει πως το παιδί το πήγε προληπτικά στο Κέντρο Υγείας, η περιγραφή της γιαγιάς στο MEGA για το ίδιο επεισόδιο είναι τελείως διαφορετική.

Ήταν η Ειρήνη στο σπίτι μόνη της πάλι, είπε ότι δεν το έβλεπε καλά, πήγε γρήγορα να το δει και ήταν σε κατάσταση λιποθυμίας. Τα μάτια ήταν τούμπα, σαν πούπουλο. Κάτι δεν έβλεπα καλά… ούτε οξυγόνο. Έτριβα το στήθος για να παίρνει ανάσες. Όταν σταματούσα σαν να μαύριζε.

Στο Καραμανδάνειο εντοπίζουν ένα αιμάτωμα στο μάτι. Κι ενώ για εκείνη το εύρημα αυτό δεν ήταν βαρύνουσας σημασίας, για τους γιατρούς το αιμάτωμα που εντόπισαν ήταν ο λόγος που αποφάσισαν να στείλουν την μικρή Φρειδερίκη στο Αγία Σοφία.

Το βρέφος 2 μηνών παρέμεινε 33 ημέρες στο Νοσοκομείο Αγία Σοφία, όπου και κατέληξε τελικά μετά από ένα μεγάλο σοβαρό επεισόδιο.

Κινητοποιήθηκε όταν έμαθε τον θάνατο και τέταρτου βρέφους

Τρία χρόνια μετά, η μητέρα του βρέφους που χάθηκε το 2021, όσο βρισκόταν υπό την επίβλεψη της 24χρονης Ειρήνης, ζητά απαντήσεις.

Η δικηγόρος της Κατερίνας, της μητέρας του βρέφους, μίλησε αποκλειστικά στο Live News, εξηγώντας γιατί η εντολέας της κινητοποιήθηκε προκειμένου να επανεξαταστεί ο φάκελος του παιδιού της.

Έφτασε σήμερα να αναρωτιέται, να ζητά να διερευνηθεί και να επανεξεταστεί ο ιατρικός φάκελος του παιδιού της. Αυτό που την κινητοποίησε ήταν όταν ενημερώθηκε από τα ΜΜΕ ότι υπάρχει και τέταρτος θάνατος ενός βρέφους, εξήγησε η δικηγόρος, Βασιλική Τζελβέ, προσθέτοντας πως όταν διαπιστώθηκε ο θάνατος του βρέφους, η διάγνωση όπως προέκυψε από την ιατροδικαστή έκθεση, ήταν συνέπεια διάμεσης πνευμονίτιδας.

Θέλουμε να χυθεί άπλετο φως, λέει ο δικηγόρος της οικογένειας στην Αμαλιάδα

Ο Αναστάσιος Ντούγκας, δικηγόρος της οικογένειας του 15 μηνών Παναγιώτη, δήλωσε στο MEGA πως το παιδί έφτασε ζωντανό στο νοσοκομείο της Αμαλιάδας.

Θέλουμε να μάθουμε την αλήθεια, ποιος έχει την ευθύνη για τον θάνατο του Παναγιώτη και των παιδιών της Ειρήνης. Θέλουμε να πέσει άπλετο φως, είπε.

Η Ειρήνη, μαζί με τη μητέρα του Παναγιώτη, φτάνουν στο νοσοκομείο της Αμαλιάδας στις 12:30 το μεσημέρι. Καταλαβαίνουν ότι το παιδί δεν έχει τις αισθήσεις του, αλλά είναι ζωντανό. Το πιστοποιητικό του θανάτου του παιδιού λέει ότι το παιδί έφτασε νεκρό. Δεν ισχύει, γιατί στο πιστοποιητικό θανάτου λέει 14:05, αναφέρει ο δικηγόρος, προσθέτονας πως υπάρχει ένα σημαντικό εύρημα, το οποίο και θα προσκομηθεί στις Αρχές.

Loading