Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί για τις προκλήσεις του χρέους στις αναδυόμενες αγορές και τις επιπτώσεις στο παγκόσμιο εμπόριο. Η αυξανόμενη αβεβαιότητα στο παγκόσμιο εμπόριο επιδεινώνει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αναδυόμενες αγορές και οι αναπτυσσόμενες χώρες, ιδίως το αυξανόμενο χρέος και τη χαμηλή ανάπτυξη. Ο Ιντερμίτ Γκιλ, επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, υπογράμμισε ότι η μείωση των δικών τους δασμών θα μπορούσε να προσφέρει σημαντική ώθηση στις οικονομίες τους, σύμφωνα με δηλώσεις του στο Reuters.
Ο Γκιλ επισήμανε ότι οι οικονομολόγοι αναθεωρούν προς τα κάτω τις προβλέψεις ανάπτυξης στις ανεπτυγμένες οικονομίες. Ταυτόχρονα, οι εκτιμήσεις για τις αναπτυσσόμενες χώρες μειώνονται μεν, αλλά σε μικρότερο βαθμό – τουλάχιστον προς το παρόν. Αυτή η τάση ακολουθεί την επιβολή δασμών που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Οι εαρινές συναντήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας αυτή την εβδομάδα στην Ουάσινγκτον κυριαρχούνται από ανησυχίες σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις των αμερικανικών δασμών, οι οποίοι βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Όσον αφορά τη διαπραγμάτευση εμπορικών συμφωνιών, τα υψηλά επίπεδα χρέους υποδεικνύουν ότι περίπου το ήμισυ από τις 150 αναπτυσσόμενες χώρες είτε αδυνατεί να εξυπηρετήσει το χρέος της είτε κινδυνεύει να βρεθεί σε αυτή τη θέση. Ο Γκιλ προειδοποίησε ότι αν η παγκόσμια ανάπτυξη επιβραδυνθεί, το εμπόριο μειωθεί και τα επιτόκια παραμείνουν υψηλά, τότε πολλές από αυτές τις χώρες θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα χρέους.
Αυτό σημαίνει ότι οι χώρες διαθέτουν λιγότερους πόρους για την εκπαίδευση, την υγεία και άλλα προγράμματα ανάπτυξης. Ο Γκιλ συμβούλευσε τις αναπτυσσόμενες χώρες να διαπραγματευτούν άμεσα και γρήγορα συμφωνίες με τις ΗΠΑ, προκειμένου να μειώσουν τους δικούς τους δασμούς και να αποφύγουν τις υψηλές αμερικανικές δασμικές επιβαρύνσεις.
Το ΔΝΤ μείωσε πρόσφατα τις οικονομικές του προβλέψεις, προειδοποιώντας ότι περαιτέρω εμπορικές συγκρούσεις θα επιβραδύνουν την ανάπτυξη. Η παρούσα κρίση, αν και προέρχεται από κυβερνητικές πολιτικές, έχει ήδη επιφέρει σταθερές μειώσεις στην ανάπτυξη των αναδυόμενων αγορών, η οποία παραμένει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Πηγή περιεχομένου: in.gr