Ένας άγνωστος θησαυρός αναδύεται, αποτινάσσοντας τη λήθη. Ο θησαυρός αυτός δεν φυλάσσεται σε τραπεζικές θυρίδες ή χρηματοκιβώτια, αλλά στα ράφια και τους φοριαμούς της Βιβλιοθήκης της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, προσβάσιμος σε όλους τους λάτρεις της γνώσης και της Ιστορίας.
Πρόκειται για περίπου 25.000 βιβλία – το παλαιότερο χρονολογείται από το 1677 και το επόμενο το 1688 – καθώς και ένα πλούσιο αρχείο εφημερίδων με την παλαιότερη διαθέσιμη έκδοση του 1902, καθώς και ένα ιστορικό φωτογραφικό αρχείο που απεικονίζει ευρύ φάσμα της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Αυτά συνθέτουν την ταυτότητα της Βιβλιοθήκης και του αρχείου της ΓΓΕΕ, που υπάγεται στην Προεδρία της Κυβέρνησης.
«Φορώντας» τα καλά της, η μοναδική βιβλιοθήκη κυβερνητικού οργανισμού συμμετείχε στην πρόσφατη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αποκαλύπτοντας μια μικρή, αλλά πολύτιμη πτυχή του πλούτου της. Αξιοποιώντας τα «δώρα» της τεχνολογίας, κέρδισε το ενδιαφέρον επισκεπτών κάθε ηλικίας, με τους γηραιότερους να βλέπουν μπροστά τους μέρος της ιστορίας του τόπου τους.
Η Βιβλιοθήκη της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης αποτελεί, όπως αναφέρει ο ΓΓ Δημήτρης Γαλαμάτης, «κρυμμένο και για πολλά χρόνια αναξιοποίητο θησαυρό της».
Ο κ. Γαλαμάτης επισημαίνει την αυξημένη επισκεψιμότητα της Βιβλιοθήκης και του φωτογραφικού αρχείου, το οποίο αναδεικνύει σημαντικά κομμάτια της Ιστορίας της χώρας.
«Η βιβλιοθήκη διαθέτει ένα πλούσιο αρχείο με αυξημένη επισκεψιμότητα από ανθρώπους της δημόσιας διοίκησης, μαθητές και σχολεία. Έχουμε επιτύχει εύκολη ηλεκτρονική πρόσβαση και εμπλουτίζουμε συνεχώς με νέους τίτλους.» Σημειώνει, επίσης, ότι το αρχείο παρέχει τεκμήρια για τη σύγχρονη γνώση είτε αφορά την ακαδημαϊκή κοινότητα είτε τον επαγγελματικό χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Τυχαίο εύρημα έγγραφου προσδιόρισε την ηλικία της Βιβλιοθήκης, η οποία ιδρύθηκε το 1954. Ανακαλύψαμε τυχαία στο αρχειακό υλικό ένα έγγραφο που αναφέρει τη ημερομηνία ίδρυσης. Με το πέρασμα του χρόνου, η Βιβλιοθήκη διατηρεί το πλούσιο αρχειακό της υλικό ενώ εξελίσσεται για να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες των χρηστών της.
Η συλλογή ενισχύεται με δωρεές, ανταλλαγές και στοχευμένες αγορές, σύμφωνα με την κ. Μάστορα, προϊσταμένη του Τμήματος Αρχείων Έρευνας και Τεκμηρίωσης. Η συλλογή μας αναπτύσσεται με δωρεές και υποστηρικτικές ανταλλαγές με άλλες βιβλιοθήκες. Επίσης, είναι σε διαδικασία παραλαβής σύγχρονων εκδόσεων που καλύπτουν ποικιλία θεμάτων.
Η Βιβλιοθήκη είναι απόλυτα προσβάσιμη σε όλους. «Το αναγνωστήριο μπορεί να το χρησιμοποιήσει οποιοσδήποτε για δανεισμό, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας.» εξηγεί η κ. Μάστορα, αναδεικνύοντας τις ανάγκες που αλλάζουν καθώς εξυπηρετούνται επισκέπτες και από άλλους φορείς.
Στην πρόσφατη ΔΕΘ, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε ένα μικρό μέρος του πλούσιου φωτογραφικού υλικού. Ένα διαδραστικό χάρτη έκανε την ιστορία προσβάσιμη με έναν κλικ. Η επαρκέστερη στελέχωση του φωτογραφικού αρχείου συμβάλλει στην περαιτέρω ανάδειξή του, επισημαίνει η κ. Μάστορα.
Οι επισκέπτες της Βιβλιοθήκης δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον και συγκίνηση για το υλικό, ειδικά για το φωτογραφικό αρχείο, καθότι έχουν βρει συγγενείς τους σε φωτογραφίες.Το ιστορικό αρχείο των εφημερίδων είναι επίσης χρήσιμο εργαλείο για δημοσιογράφους που μπορούν να αντλήσουν πληροφορίες από το 1902 μέχρι σήμερα.