Η αύξηση των τιμών του καφέ απαιτεί την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για την προστασία των καταναλωτών. Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι τιμές του καφέ, αγγίζοντας τα 287,50 σεντς του δολαρίου ανά λίβρα για την ποικιλία arabica στο κλείσιμο του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης την περασμένη Δευτέρα. Σε υψηλό επίπεδο 16 ετών κινούνται επίσης και οι τιμές για την ποικιλία robusta. Πρόκειται για συνθήκες που επηρεάζουν δραματικά το κόστος για τις βιομηχανικές και εμπορικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εισαγωγή, επεξεργασία και διάθεση καφέ, επηρεάζοντας με τη σειρά τους και την ελληνική αγορά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τις μέχρι πρότινος εκτιμήσεις της αγοράς για αποκλιμάκωση, παρουσιάστηκε περαιτέρω αύξηση στις τιμές τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Τα αυξημένα κοστολόγια δεν είναι πλέον εφικτό να απορροφηθούν από τις επιχειρήσεις του κλάδου, γεγονός που καθιστά επιτακτική τη ανάγκη κατάργησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στον καφέ, ώστε να αποφευχθούν σημαντικές ανατιμήσεις στην τιμή καταναλωτή.
Η τιμή του καφέ έχει φτάσει σε επίπεδα που δεν έχουμε δει ξανά τα τελευταία χρόνια. Historικά, η ποικιλία καφέ arabica έχει φτάσει δύο ακόμα φορές σε αντίστοιχο σημείο, ενώ η αγορά έχει βρεθεί αντιμέτωπη με ελλειμματικό ισοζύγιο παραγωγής και ζήτησης. Η κλιματική κρίση επηρεάζει καθοριστικά την παραγωγή, ειδικότερα στις μεγαλύτερες παραγωγικές χώρες καφέ του πλανήτη.
Μια σημαντική παράμετρος που επιβαρύνει την κατάσταση είναι η επίδραση του ευρωπαϊκού οδικού χάρτη EUDR, γεγονός που επιβαρύνει περαιτέρω το κόστος εισαγωγής. Τροχοπέδη για τον κλάδο του καφέ στην Ελλάδα είναι η επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης το 2017, με την Ελληνική Ένωση Καφέ να ζητά την κατάργησή του υπό τις παρούσες συνθήκες για την προστασία των καταναλωτών.