Ανακαίνιση της ακρόπολης της αρχαίας Πέλιννας στα Τρίκαλα

Ανακαίνιση της ακρόπολης της αρχαίας Πέλιννας στα Τρίκαλα

Ανακαίνιση και συντήρηση της ακρόπολης της Αρχαίας Πέλιννας από το Υπουργείο Πολιτισμού. Η προσπάθεια για την αποκατάσταση και συντήρηση του δομικού υλικού της ακρόπολης της Αρχαίας Πέλιννας προχωρά με τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού μέσω της Εφορείας Αρχαιοτήτων Τρικάλων. Στη βόρεια πλευρά της ακρόπολης σχηματίζεται φυσικό απότομο κοίλωμα του εδάφους, οφειλόμενο πιθανόν στην κατακρήμνιση της οροφής υπογείου σπηλαίου, γεγονός που καθιστά τη θέση απόρθητη.

Οι εργασίες εντάσσονται στο έργο προστασίας και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου, το οποίο χρηματοδοτείται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας – ΕΣΠΑ 2014-2020 και 2021-2027. Το τείχος της ακρόπολης διαμορφώνεται σε τραπεζιόσχημο περίβολο στις τρεις πλευρές, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τη χρόνια εγκατάλειψη και ανθρωπογενείς παράγοντες. Τα φαινόμενα κατάρρευσης και η εισροή υδάτων, σε συνδυασμό με τις καταστροφές από λαθρανασκαφές, έχουν προκαλέσει σοβαρές ζημιές στην ανωδομή.

Σημαντική είναι η ιστορία της περιοχής, που χρονολογείται από τον 6ο και 5ο αιώνα π.Χ., όταν η πόλη εκτεινόταν στις μεσημβρινές κλιτύες του υψώματος Παλαιογαρδίκι. Οι Μακεδόνες, μετά την ήττα του Φιλίππου Ε το 197 π.Χ., απώλεσαν τη κυριαρχία τους στη Θεσσαλία. Αργότερα, η πόλη κατελήφθη από τους Ρωμαίους και έπεσε σε αφάνεια.

Κατά τη βυζαντινή περίοδο, στην ακρόπολη της Αρχαίας Πέλιννας κτίσθηκε ο οικισμός Γαρδίκιον. Η κατοίκηση συνεχίστηκε έως τα πρώιμα χρόνια της οθωμανοκρατίας, όταν και η περιοχή εγκαταλείφθηκε οριστικά. Από την μεσαιωνική περίοδο, διακρίνονται επιδιορθώσεις στις οχυρώσεις και κατάλοιπα μιας τρίκλιτης βασιλικής.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play