Ανακαλύφθηκε νέο είδος δεινόσαυρου στην έρημο Γκόμπι, αποκαλύπτοντας πολύτιμες πληροφορίες για την προϊστορική ζωή. Η ανακάλυψη ενός νέου δεινόσαυρου στην έρημο Γκόμπι της Μογγολίας προήλθε από τις εργασίες κατασκευής υπόγειου αγωγού νερού, αναδεικνύοντας έτσι τη σημασία των αρχαιολογικών ευρημάτων σε απροσδόκητα σημεία. Το νέο αυτό είδος, που ανήκει στην ομάδα των θεριζινόσαυρων, χαρακτηρίζεται από μια μοναδική εμφάνιση που συνδυάζει στοιχεία ενός Ψαλιδοχέρη και ενός βραδύποδα. Το νέο είδος ονομάστηκε Duonychus tsogtbaatar, προς τιμήν του Μογγόλου παλαιοντολόγου Κίσιγκιαβ Τσογκμπατάρ.
Ο Δυόνυχος έζησε πριν από 9-95 εκατομμύρια χρόνια και φτάνει σε μήκος τα τρία μέτρα και βάρος 250 κιλά, με νύχια που εκτείνονται έως 30 εκατοστά. Οι θεριζινόσαυροι είναι γνωστοί για τα μακριά νύχια τους, αλλά ο Δυόνυχος είναι το μοναδικό γνωστό μέλος της ομάδας που διαθέτει δύο αντί για τρία δάχτυλα. Η διατήρηση ενός στρώματος κερατίνης σε ένα από τα νύχια του προσφέρει σπάνια στοιχεία για την χρήση των χεριών των δεινόσαυρων.
Ο Δυόνυχος πιθανόν χρησιμοποίησε τα γαμψά του νύχια για να πιάνει κλαδιά καθώς βοσκούσε τη βλάστηση, όπως κάνει ο σύγχρονος βραδύποδας. Ωστόσο, δεν αποκλείεται η χρήση τους και για άμυνα. Ο σκελετός που ανακαλύφθηκε, αν και δεν περιλαμβάνει το κεφάλι και τα πίσω πόδια, πιθανότατα ανήκει σε ανήλικο άτομο που ζούσε σε ένα ημι-ερημικό περιβάλλον μαζί με άλλους θεριζινόσαυρους και έναν προγονικό τύπο του τυραννόσαυρου, τον αλεκτρόσαυρο. Αυτοί οι τελευταίοι, αν και δίποδοι με γαμψά νύχια, ήταν σαρκοφάγοι, διαφοροποιώντας έτσι τη συμπεριφορά τους από τους φυτοφάγους θεριζινόσαυρους.
Πηγή περιεχομένου: in.gr
