Ανακαλύπτοντας τη Νέα Ψηφιακή Πραγματικότητα της Siemens: Ένας Κόσμος Γεμάτος Καινοτομία

Με τον κατάλληλο εξοπλισμό και φορώντας γυαλιά εικονικής πραγματικότητας, ο επικεφαλής του Siemens Industrial Metaverse Lab στο Μόναχο, Θοδωρής Παπαδόπουλος, εισέρχεται σε έναν βιομηχανικό κινητήρα, εντοπίζοντας άμεσα βλάβες και παρέχοντας οδηγίες για την αποκατάστασή τους, ακόμα και αν βρίσκεται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Η τεχνολογία της Siemens δημιουργεί έναν ψηφιακό κόσμο που προσομοιώνει πραγματικές μηχανές, εργοστάσια και συστήματα μεταφορών, παρουσιάστηκε σήμερα στο περίπτερο 13 κατά τη διάρκεια της 88ης ΔΕΘ.

«Το πρότυπο αυτό αποδεικνύει ότι στο μέλλον, κάποιος σε απομακρυσμένο σημείο θα μπορεί να παρακολουθεί σε ένα εργοστάσιο τα εξαρτήματα και να ρυθμίζει τη λειτουργία τους εξ αποστάσεως, χωρίς κινδύνους ατυχημάτων και χωρίς να χρειάζεται να κλείσει το εργοστάσιό του. Έτσι, αυξάνεται η παραγωγικότητα και μειώνονται οι ανάγκες συντήρησης», λέει ο Θοδωρής Παπαδόπουλος. Επιπλέον, διευκρινίζει ότι «χρησιμοποιούμε αισθητήρες που μας παρέχουν κρίσιμες πληροφορίες, όπως πότε ένα εξάρτημα αναμένεται να χαλάσει, καθώς και άλλες παραμέτρους που είναι απαραίτητες για τη λήψη αποφάσεων. Η τεχνητή νοημοσύνη μας καθοδηγεί στην επίλυση προβλημάτων».

Η νέα τεχνολογία αναμένεται να είναι ολοκληρωμένη το 2030, όπως επισημαίνει ο Θοδωρής Παπαδόπουλος. «Αυτή είναι μόλις η αρχή ενός ταξιδιού ψηφιοποίησης. Οι εταιρείες πρέπει να κάνουν βήματα για να εγκαταστήσουν εξοπλισμό που να συλλέγει δεδομένα και να κατανοήσουν την έννοια της εξομοίωσης, καθώς πολλές δεν χρησιμοποιούν ακόμη την τεχνητή νοημοσύνη».

Στον τομέα των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ο διευθυντής του τμήματος Smart Infrastructure της Siemens Α.Ε., Δήμος Σαπίδης, τόνισε τη σημασία της βιωσιμότητας. «Η Siemens θέλει να δείξει το μέλλον αυτών των δικτύων, με επίκεντρο την προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή», ανέφερε.

«Προσεγγίζουμε άμεσα την ελληνική αγορά με έναν νέο εξοπλισμό στον τομέα της μέσης τάσης, που σέβεται τις περιβαλλοντικές οδηγίες, καθώς δεν χρησιμοποιεί το SF6 αέριο για μόνωση, αλλά καθαρό αέρα. Ο εξοπλισμός αυτός έχει διάρκεια ζωής άνω των 40 ετών και είναι πλήρως ανακυκλώσιμος», πρόσθεσε ο Δήμος Σαπίδης. Όλοι οι κατασκευαστές προγραμματίζεται να συμμορφωθούν με την οδηγία που απαγορεύει τη χρήση τοξικών αερίων για μόνωση από 1/01/2026.

Ο Χάρης Τολούμης, επικεφαλής ψηφιακών λύσεων στη Siemens, ανέφερε ότι «εστιάζουμε στη βιομηχανία και τις υποδομές, παρέχοντας ψηφιακές λύσεις που βελτιώνουν την παραγωγικότητα, την ποιότητα και την ταχύτητα παραγωγής». Ο ίδιος επεσήμανε τη σημασία των ψηφιακών διδύμων και της κυβερνοασφάλειας στον τομέα του cloud.

Αναφερόμενος στις υποδομές, επεσήμανε την ηλεκτροκίνηση και τη σημασία της оптимизации της ενέργειας στα ηλεκτρικά οχήματα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για έξυπνο λογισμικό που θα διευκολύνει αυτή τη διαδικασία.

©

Loading