Ανακατασκευή του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου: Μια νέα εποχή για την πολιτιστική κληρονομιά

Ανακατασκευή του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου: Μια νέα εποχή για την πολιτιστική κληρονομιά

Αναβάθμιση του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου για την καλυτέρευση των εκθεσιακών υποδομών του. Το Αθανασάκειο Μουσείο Βόλου αποκτά νέα μορφή και ανακαινίζεται. Το Υπουργείο Πολιτισμού, με αφορμή τις ζημίες που προκλήθηκαν, προχωρά στη δημιουργία νέου κτηρίου στον περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου.

Εκεί συγκεντρώνονται πλέον όλες οι υποστηρικτικές και βοηθητικές χρήσεις, στο πλαίσιο της αναβάθμισης των λειτουργιών του και της προσαρμογής του στις σύγχρονες μουσειακές ανάγκες και απαιτήσεις. Το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, ένα από τα παλαιότερα μουσεία της χώρας, είναι λιθόκτιστο νεοκλασικό κτήριο, συνολικού εμβαδού 870 τ.μ. και επτά χώρους έκθεσης, εν situé στην παραλία, στο πάρκο του Αναύρου.

Αφορμή και σκοπός της ίδρυσης του υπήρξε η στέγαση και η έκθεση των γραπτών επιτύμβιων στηλών ελληνιστικών χρόνων από το νεκροταφείο της αρχαίας Δημητριάδας, που είχαν έρθει στο φως τις αρχές του 20ου αιώνα. Βασική επιλογή της αρχιτεκτονικής πρότασης είναι η απομάκρυνση των εργοταξιακών οικίσκων και η δημιουργία νέου κτηρίου, το οποίο θα επιτρέπει τη συνολική και ανεμπόδιστη θέαση του παλαιού κτηρίου-μνημείου.

Ο περιβάλλων χώρος διατηρείται ενιαίος σε δύο επίπεδα, ενώ το κάτω αδιαμόρφωτο επίπεδο προορίζεται για υπαίθρια γλυπτοθήκη και χώρο πρασίνου. Τα υπάρχοντα βοηθητικά κτίσματα θα αντικατασταθούν από ένα ισόγειο κτήριο με ημιυπόγειο, υποστηρικτικό των λειτουργιών του Μουσείου. Η σύνθεση αναπτύσσεται σε τρία διακριτά λειτουργικά τμήματα, με την ενοποίηση χώρων που επιτρέπει καλύτερη χρήση και εξυπηρέτηση του κοινού.

Loading