Ανακαλύψτε πώς η ΕΕ αναζητά λύσεις για τη δύσκολη ανακύκλωση προϊόντων και τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται για τη βιωσιμότητα. Σύμφωνα με τους στόχους της ΕΕ για την κυκλική οικονομία, μέχρι το τέλος του έτους, απαιτείται η ανακύκλωση του 55% των αστικών αποβλήτων και του 65% των αποβλήτων συσκευασίας. Δυστυχώς, πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, κινδυνεύουν να αποτύχουν σε αυτούς τους στόχους. Στην προσπάθειά της να ενισχύσει τη βιωσιμότητα, η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί ερευνητικά προγράμματα που στοχεύουν στη δευτερογενή χρήση προϊόντων που είναι δύσκολα, αν όχι αδύνατο, να ανακυκλωθούν. Στο πλαίσιο αυτό, τα Euronews αναδεικνύει τα πέντε πιο συνηθισμένα από αυτά τα προϊόντα και τις μεθόδους που αναζητούν οι επιστήμονες για να τα ανακυκλώσουν με επιτυχία.
Οι οθόνες smartphones, για παράδειγμα, είναι πολύ δύσκολες να ανακυκλωθούν, καθώς το γυαλί που χρησιμοποιείται σε αυτές ενισχύεται με χημικές ουσίες. Οι Ισπανοί επιστήμονες στο ερευνητικό πρόγραμμα Everglass εργάζονται για τη δημιουργία ενός πρωτοτύπου μηχανήματος ανακύκλωσης γυαλιού που χρησιμοποιεί λέιζερ, το οποίο μπορεί να ρυθμιστεί γρήγορα στη θερμοκρασία για τη μόνωση διαφορετικών τύπων γυαλιού. Η ελπίδα τους είναι ότι αυτό θα επιτρέψει την ανακύκλωση και ιατρικών γυάλινων φιαλιδίων.
Όσον αφορά τους μαγνήτες από ανεμογεννήτριες και ηλεκτρικά σκούτερ, η ΕΕ αντιμετωπίζει προκλήσεις με τη βιομηχανία ανακύκλωσης, καθώς οι μαγνήτες νεοδυμίου, που είναι κρίσιμες πρώτες ύλες, προέρχονται από περιοχές με γεωπολιτικούς κινδύνους. Το πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας ερευνά τρόπους ασφαλούς ανακύκλωσης αυτών των υλικών.
Η ΕΕ παράγει περισσότερους από 59 εκατομμύρια τόνους αποβλήτων τροφίμων ετησίως, με την πλειοψηφία τους να καταλήγει σε χωματερές. Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Landfeed στοχεύει να μετατρέψει τα απόβλητα τροφίμων σε βιολογικά λιπάσματα, συμβάλλοντας στη βιωσιμότητα της γεωργίας. Οι ερευνητές εστιάζουν στην ανάπτυξη τεχνολογιών επεξεργασίας αυτών των αποβλήτων, προκειμένου να δημιουργηθούν νέα προϊόντα για τη γεωργία.
Άλλα προϊόντα όπως οι χρησιμοποιημένες πάνες και τα αποτσίγαρα, προκαλούν οικολογικά προβλήματα λόγω της δύσκολης ανακύκλωσής τους. Ωστόσο, η καινοτόμος τεχνολογία και οι συνεργασίες μεταξύ επιχειρήσεων και δήμων αναπτύσσονται για να επιλυθούν αυτά τα ζητήματα.
Πηγή περιεχομένου: in.gr