Οι αφανείς καλλιτέχνιδες αποκαλύπτουν την πραγματικότητα του πολέμου μέσα από την τέχνη τους.
Μολονότι φαίνονται ως μια τυχαία συλλογή φυτών σε γλάστρες, μερικά εκ των οποίων έχουν κιτρινισμένα φύλλα, αυτά τα έργα τέχνης έχουν χαρακτηριστεί πρόσφυγες στον πόλεμο. Οι ετικέτες που τα συνοδεύουν αναφέρουν ότι διασώθηκαν από βομβαρδισμένα σχολεία, βιβλιοθήκες και νοσοκομεία σε όλη την Ουκρανία. Σε έναν τοίχο εκτίθενται ρούχα φτιαγμένα από πλακάκια βομβαρδισμένων διαμερισμάτων, ενώ πέτρινες φραντζόλες ψωμιού προσφέρονται σε ένα τραπέζι. Το κοινό και το καθημερινό μετατρέπονται σε κάτι απροσδόκητα υποβλητικό, στα χέρια μίας από τις κορυφαίες καλλιτέχνιδες της Ουκρανίας.
Η 43χρονη Zhanna Kadyrova, μία από τις καλλιτέχνιδες, απογοητεύθηκε όταν η Ρωσία ξεκίνησε την πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία πριν από τρία χρόνια. Ένιωσα άχρηστη, καθώς η τέχνη φαινόταν αδύναμη σε μια περίοδο πολέμου. Ωστόσο, η Kadyrova χρησιμοποίησε την τέχνη της για να προσελκύσει την παγκόσμια προσοχή στις πολεμικές θηριωδίες και κατάφερε να συγκεντρώσει χρήματα για την αγορά ανακατασκευασμένων οχημάτων για την πρώτη γραμμή.
Το θαύμα ήρθε όταν η Kadyrova ανακάλυψε ότι η τέχνη μπορεί να έχει σημαντικό ρόλο και σε περιόδους πολέμου, γεγονός που άλλαξε τη στάση της. Ενώ περπατούσε κατά μήκος του ποταμού, ανακάλυψε πέτρες που έμοιαζαν με φραντζόλες ψωμιού και αποφάσισε να τις συλλέξει και να τις κόψει σε φέτες με έναν λιθοκόπτη. Το αποτέλεσμα ονομάστηκε Palianytsia, η ουκρανική λέξη για ένα παραδοσιακό ψωμί που καλωσορίζει τους επισκέπτες. Αυτή η λέξη απέκτησε νέο νόημα, καθώς οι Ρώσοι δεν μπορούν να την προφέρουν, μετατρέποντάς την σε κωδικό πρόσβασης.
Το έργο της Kadyrova δεν είναι μοναδικό. Στο ντοκιμαντέρ War Paint: Women at War, η βρετανίδα κινηματογραφίστρια Margy Kinmonth εξερευνά τις ιστορίες γυναικών καλλιτεχνών που αναγνωρίστηκαν μετά από δύσκολες συνθήκες. Η Linda Kitson, επίσημη πολεμική καλλιτέχνης της Βρετανίας κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στα Φόκλαντ, δημιούργησε σκίτσα κάτω από πυρά, ενώ η Lee Miller, πρώην μοντέλο και φωτογράφος, άφησε πίσω της μια κληρονομιά από τις πολεμικές εικόνες της.
Οι περισσότερες γυναίκες καλλιτέχνες περιορίστηκαν στο εσωτερικό μέτωπο κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, παράγοντας προπαγανδιστικές αφίσες. Η Kinmonth διερευνά πώς οι γυναίκες βλέπουν τον πόλεμο με διαφορετικό πρίσμα από τους άνδρες, εστιάζοντας στις προσωπικές ιστορίες και τις προκλήσεις τους.
Καθώς οι γυναίκες καλλιτέχνες στην Ουκρανία αναδεικνύουν τις εμπειρίες τους, η Kadyrova υπογραμμίζει ότι πλέον οι γυναίκες ανοίγουν τον δρόμο σε έναν κόσμο που προηγουμένως κυριαρχούταν από άνδρες.
Βίντεο:
Πηγή περιεχομένου: in.gr