Ανάπτυξη του τουρισμού: Οι προκλήσεις της ασυμμετρίας στον ελληνικό κλάδο

Ανάπτυξη του τουρισμού: Οι προκλήσεις της ασυμμετρίας στον ελληνικό κλάδο

Με το τέλος του Σεπτεμβρίου, οι περισσότεροι προορισμοί, αν όχι όλοι, έχουν μια ξεκάθαρη εικόνα για την έκβαση της θερινής σεζόν και για το έτος συνολικά. Φαίνεται πως στο τέλος της χρονιάς τα νούμερα θα προσθέσουν ένα νέο «συν» στα περσινά, καθώς παρουσιάζουν αυξητική τάση σε σχέση με το 2023. Ωστόσο, η τουριστική ανάπτυξη δεν είναι ίδια για όλους τους προορισμούς, ούτε για όλες τις επιχειρήσεις, γεγονός που έχει οδηγήσει τους επαγγελματίες να μιλούν για τουρισμό «δύο ταχυτήτων».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, Γιάννη Παράσχη, το 2024 αναμένεται να είναι ακόμα μία χρονιά με θετικό πρόσημο για τον ελληνικό τουρισμό. Ωστόσο, όπως σημείωσε, πρόκειται για ένα momentum που δεν είναι ούτε άτρωτο ούτε δεδομένο για τα επόμενα χρόνια, γι’ αυτό απαιτείται η προστασία του.

Τα πρόσφατα στοιχεία της ΤτΕ προβλημάτισαν τους επαγγελματίες του κλάδου, καθώς έδειξαν μείωση στις εισπράξεις του Ιουλίου. Ωστόσο, εξετάζοντας την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου συνολικά, τα έσοδα ανήλθαν σε 10,5 δισ. και ήταν κατά 4,9% υψηλότερα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023, ενώ οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 11,2% στα 18,0 εκατ. Αν συμπεριληφθούν και τα έσοδα από κρουαζιέρες, τότε αυτά ανήλθαν σε 11 δισ., αυξημένα κατά 5,6% σε σχέση με το 2023.

Ένας σημαντικός προβληματισμός προέρχεται από την πρόεδρο του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), Κωνσταντίνα Σβύνου, η οποία υπογραμμίζει ότι τα ξενοδοχεία δεν έχουν παρόμοιες επιδόσεις, με κάποια να πηγαίνουν εξαιρετικά καλά ενώ άλλα να φυτοζωούν.

Η κ. Σβύνου επισημαίνει: «Ο τουρισμός δεν είναι μόνο τα υψηλά νούμερα αφίξεων, καθώς αυτό δεν συνεπάγεται ότι αποδίδονται αναλογικά και στις επιχειρήσεις του τουρισμού. Παρά τη συνολική αύξηση των εσόδων, ο Ιούλιος, με μειωμένα έσοδα σε σχέση με τον προηγούμενο Ιούλιο του 2023, μας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου».

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΙΤΕΠ, τα ξενοδοχεία 1-3 αστέρων αποτελούν το 74% του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας και έχουν τον μεγαλύτερο ανταγωνισμό από τη βραχυχρόνια μίσθωση. Ειδικά για τις επιχειρήσεις χαμηλότερων κατηγοριών, κρίνεται η δυνατότητά τους να παραμείνουν στην αγορά, ενώ η εκτίμηση είναι ότι οι πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες προκαλούν έντονη ανησυχία, καθώς οι οικονομικές επιβαρύνσεις οδηγούν σε αύξηση του κόστους των υπηρεσιών.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων ανακοίνωσε ότι στηρίζει τα δημόσια έσοδα, συνεισφέροντας 10,5 δισ. άμεσα στο ΑΕΠ και προσφέροντας εργασία σε 225.000 εργαζόμενους.

Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Μαρινάκος, μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τονίζει ότι οκτώ περιφέρειες κατέχουν το 10% της τουριστικής «πίτας», διατηρώντας σταθερό το χάσμα της μη ισόρροπης τουριστικής ανάπτυξης. Παρά τις καλές επιδόσεις κάποιων προορισμών, οι μικρές επιχειρήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα αντιμετωπίζουν δυσχέρειες.

Η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω, Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου, υπογραμμίζει τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των ξένων, ενώ η τουριστική κίνηση στο νησί αυξήθηκε κατά 5%. Στοχεύουν στην επέκταση της τουριστικής σεζόν, κάτι που προϋποθέτει τη στήριξη των τοπικών επαγγελματιών και την ανάπτυξη υποδομών.

©

Loading