Αναπτυξιακή πρόβλεψη 2,5% για την ελληνική οικονομία το 2025 από την Τράπεζα της Ελλάδος

Αναπτυξιακή πρόβλεψη 2,5% για την ελληνική οικονομία το 2025 από την Τράπεζα της Ελλάδος

Η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει ανάπτυξη 2,5% το 2025, ενισχυμένη από ευρωπαϊκά κονδύλια και ιδιωτική κατανάλωση. Σε αναφορά που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή, η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) εκτιμά ότι η οικονομία θα επεκταθεί κατά 2,5% το 2025 και κατά 2,3% το 2026. Η αναφορά τονίζει ότι οι επενδύσεις που υποστηρίζονται από ευρωπαϊκά κονδύλια αναμένονται να ενισχύσουν τη οικονομική δραστηριότητα, με την ιδιωτική κατανάλωση να επωφελείται από την σταθερή αύξηση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος.

Η ιδιωτική ζήτηση θα ενισχυθεί περαιτέρω από την αύξηση της απασχόλησης, τις μισθολογικές αυξήσεις εν μέσω ενός σφιχτού εργασιακού περιβάλλοντος, καθώς και από την αύξηση του κατώτατου μισθού, με την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού να παρέχει επίσης στήριξη.

Ο δείκτης δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ προβλέπεται να υποχωρήσει κάτω από το 150% μέχρι το 2025, με τις πρωτογενείς πλεονάσματα να ενδυναμώνουν ακόμη περισσότερο την ελληνική οικονομία. Η εκτίμηση αυτή αναμένεται να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να οδηγήσει σε περαιτέρω αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αναμένονται να αυξηθούν με μέσο ρυθμό 3,8% κατά την περίοδο 2025-2026. Ωστόσο, η συμβολή του εξωτερικού τομέα στο ΑΕΠ αναμένεται να είναι αρνητική λόγω της αύξησης των εισαγωγών που οδηγείται από την ενισχυμένη επενδυτική δραστηριότητα.

Αναφορικά με τον πληθωρισμό, ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΕΔΤΚ) αναμένεται να αποκλιμακωθεί γύρω στο 2% μέχρι το τέλος του 2026, αν και θα παραμείνει ελαφρώς πάνω από αυτό το επίπεδο. Το 2027, ωστόσο, ο πληθωρισμός προβλέπεται να αυξηθεί προσωρινά στο 2,5%, λόγω της εφαρμογής του σχεδίου ETS2 στον ενεργειακό τομέα. Ο βασικός πληθωρισμός, ο οποίος αποκλείει τις τιμές ενέργειας και τροφίμων, αναμένεται να μειωθεί στο 2,2% μέχρι το 2027, κυρίως λόγω της χαμηλότερης πληθωριστικής πίεσης στα βιομηχανικά αγαθά, εκτός ενέργειας, και σε μικρότερο βαθμό στις υπηρεσίες.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play