«Μεγάλα θεσμικά και ουσιαστικά βήματα που προστατεύουν το κύρος του πολιτικού κόσμου και εμπεδώνουν τη διαφάνεια», χαρακτήρισε τις αλλαγές που αφορούν τα άρθρα, 86 περί ευθύνης υπουργών και 62, για τον περιορισμό των βουλευτικών προνομίων ο σναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
Σε παρέμβαση του στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση της αναθεώρησης του συντάγματος, ο κ. Βαρβιτσιώτης έδωσε έμφαση και στην αποσύνδεση της εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας από τη πρόωρη διάλυση της βουλής, τονίζοντας ότι διορθώνεται μια συνταγματική αβλεψία η οποία κόστισε σε πολιτικές εξελίξεις, μη επιτρέποντας να οδηγηθεί η χώρα σε πολιτική σταθερότητα που χρειάζεται.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης μίλησε ακόμα και για στοιχήματα που χάθηκαν σε αυτή την αναθεώρηση όπως το άρθρο 16 για την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων.
«Επειδή σε 10 χρόνια θα γίνει η νέα αναθεώρηση, η νέα γενιά θα μας ζητήσει το λογαριασμό για τα στοιχήματα που χάσαμε, όπως η μη αναθεώρηση του άρθρου 16. Χάσαμε το στοίχημα να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της κοινωνίας μας και κοντά σε αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη. Η Ελλάδα θα παραμείνει στη διάρθρωση των πανεπιστημίων όπως τα οραματίστηκαν οι νομοθέτες του χουντικού συντάγματος. Αυτό είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα πίσω», τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης.
Μίλησε ακόμα για χαμένα στοιχήματα που αφορούν, την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και του περιβάλλοντος, την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης ενώ επεσήμανε ότι δεν κατάφερε αυτή η αναθεώρηση να βάλει περιορισμούς στον αυταρχισμό οποιασδήποτε κυβέρνησης και να προστατεύσει δικαιώματα που καταπατήθηκαν τη περίοδο των μνημονίων.
«Ας μην πανηγυρίσουμε τη Δευτέρα για αυτά που κερδίσουμε αλλά ας σκεφτούμε αυτά που χάσαμε και ας πάρουμε ένα μάθημα για το πού έπρεπε να είναι η Ελλάδα», κατέληξε ο κ. Βαρβιτσιώτης.