Ανησυχία για την ασφάλεια των τηλεφώνων: Πώς οι απατεώνες αποκτούν πρόσβαση στα προσωπικά μας στοιχεία

Ανησυχία για την ασφάλεια των τηλεφώνων: Πώς οι απατεώνες αποκτούν πρόσβαση στα προσωπικά μας στοιχεία

Ανακαλύψτε πώς οι απατεώνες αποκτούν τους αριθμούς τηλεφώνου και πώς μπορείτε να προστατευτείτε από απάτες. Ανησυχία έχει εκδηλωθεί στους κατόχους κινητών τηλεφώνων, οι οποίοι δέχονται μηνύματα που ενδέχεται να κρύβουν απόπειρες απάτης. Πολλοί χρήστες αναρωτιούνται πώς οι επιτήδειοι καταφέρνουν να αποκτήσουν τους αριθμούς τηλεφώνων τους. Τα μηνύματα αυτά περιέχουν συνδέσμους που οδηγούν σε ψεύτικους ιστότοπους ή ζητούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, όπως στοιχεία λογαριασμού, συχνά προσπαθώντας να παρουσιαστούν ως τραπεζικοί υπάλληλοι.

Ο ειδικός στην κυβερνοασφάλεια Steve Muller, από την πρωτοβουλία Bee Secure της κυβέρνησης του Λουξεμβούργου, υπογραμμίζει την σημασία της άγνοιας απέναντι σε τέτοιες μηνύματα. Η λήψη ενός ύποπτου SMS από μόνη της δεν είναι επικίνδυνη, εφόσον οι χρήστες δεν ακολουθήσουν τις οδηγίες των απατεώνων. Σε περίπτωση ανταπόκρισης σε τέτοιες προτάσεις ή αν υπάρξει οικονομική ζημία, είναι σημαντικό να επικοινωνήσουν αμέσως με την αστυνομία και, αν απαιτείται, με την τράπεζά τους.

Εκπρόσωπος της Proximus NXT Luxembourg, εταιρείας τηλεπικοινωνιών που διαχειρίζεται την κινητή τηλεφωνία Tango, προειδοποιεί τους καταναλωτές να είναι προσεκτικοί όταν λαμβάνουν μηνύματα που φαίνεται να είναι δόλια, καθώς η απλή απάντηση μπορεί να επιβεβαιώσει την ενεργή κατάσταση του τηλεφώνου τους.

Τα βασικά σημάδια που μπορεί να υποδηλώνουν απάτη περιλαμβάνουν:

– Ορθογραφικά ή γραμματικά λάθη.

– Υποσχέσεις για δώρα ή χρηματικά κέρδη.

– Αιτήματα για εμπιστευτικές πληροφορίες από τράπεζες, οι οποίες δεν χρησιμοποιούν SMS για τέτοιες επικοινωνίες.

Οι απατεώνες χρησιμοποιούν ποικιλία μεθόδων για να αποκτήσουν προσωπικούς αριθμούς τηλεφώνου. Σύμφωνα με ειδικούς, οι αριθμοί συνήθως πωλούνται στο dark web μετά από διαρροές δεδομένων ή κυβερνοεπιθέσεις. Επίσης, πολλές εφαρμογές ζητούν πρόσβαση στις επαφές, με αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη διάδοση αριθμών.

Οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας εφαρμόζουν μηχανισμούς ανίχνευσης δόλιων μηνυμάτων, αλλά η πρόληψη δεν είναι πάντα αποτελεσματική. Η Proximus χρησιμοποιεί αυτοματοποιημένα φίλτρα και διατηρεί λίστες αποκλεισμού δόλιων αποστολέων, αν και οι απατεώνες συνεχίζουν να βρίσκουν τρόπους να παρακάμπτουν τα μέτρα αυτά.

Συμπερασματικά, οι χρήστες κινητών τηλεφώνων πρέπει να παραμένουν σε εγρήγορση και να αποφεύγουν την αλληλεπίδραση με ύποπτα μηνύματα. Η διαγραφή και η αδιαφορία αποτελούν τις καλύτερες στρατηγικές για την αποφυγή διαδικτυακής απάτης.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play