Ανησυχίες στον Ξενοδοχειακό Κλάδο μετά τις Ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

Ανησυχίες στον Ξενοδοχειακό Κλάδο μετά τις Ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

Προβληματισμό έχει προκαλέσει στον ξενοδοχειακό κλάδο της χώρας η ανακοινώσεις του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γιάννη Χατζή. Ο κ. Χατζής τονίζει ότι δεν υπήρξαν παρεμβάσεις για να διασφαλιστεί η συνεχής συμβολή του τουρισμού στην οικονομία και την κοινωνία. Καθώς λείπει ένα σχέδιο για τις υποδομές, την ποιοτική αναβάθμιση του προϊόντος και τη βιωσιμότητα επιχειρήσεων και τοπικών κοινωνιών, αναφέρει: «Δυστυχώς, αυτά τα ζητούμενα έμειναν και πάλι στο ράφι». Όπως επισημαίνει, ακολουθήθηκε και πάλι η πεπατημένη της επιβάρυνσης του ξενοδοχειακού τομέα.

Συγκεκριμένα, επισημαίνει τα εξής:

Α) Αύξηση του τέλους ανθεκτικότητας για τους μήνες της σεζόν, χωρίς να έχει υπάρξει μέχρι σήμερα απολογισμός για την αξιοποίηση των πόρων που συγκεντρώθηκαν από τη θεσμοθέτησή του.

Β) Αύξηση 50% του τέλους παρεπιδημούντων, η οποία είναι οριζόντια, παρότι είναι σαφές ότι η όποια πρόσθετη επιβάρυνση στις δημόσιες υποδομές κατά την περίοδο 2009-2023 δεν οφείλεται στα νόμιμα ξενοδοχειακά καταλύματα.

Επιπλέον, ο κ. Χατζής αναφέρει ότι κατά την πενταετία 2019-2023 οι κλίνες της βραχυχρόνιας μίσθωσης αυξήθηκαν κατά 100%, σε σύγκριση με μόλις 3,5% αύξηση στις κλίνες των ξενοδοχειακών μονάδων, σύμφωνα με μελέτη της Grant Thornton για λογαριασμό του ΞΕΕ. Επίσης, σημειώνει ότι η ανάπτυξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων συνεπάγεται μεγαλύτερο παραγόμενο όγκο απορριμμάτων ανά επισκέπτη (+20%) σε σύγκριση με τους μακροχρόνιους ενοικιαστές. Τέλος, σχετικά με το ζήτημα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, ο κ. Χατζής υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει καμία ουσιαστική αλλαγή και ότι δεν έχουν τεθεί σοβαροί περιορισμοί, όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις στη ΔΕΘ.

©

Loading