Ανησυχητικά περιστατικά στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό: Από διαστημικά σκουπίδια έως μυστηριώδεις οσμές

Ανησυχητικά περιστατικά στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό: Από διαστημικά σκουπίδια έως μυστηριώδεις οσμές

Διεθνής Διαστημικός Σταθμός: Αντιμετώπιση διαστημικών απειλών και απρόσμενες οσμές από ρωσικό σκάφος ανεφοδιασμού. Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) πραγματοποίησε ελιγμούς για να αποφύγει διαστημικά σκουπίδια για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα, ενώ το πλήρωμα άρχισε τελικά να ξεφορτώνει τις προμήθειες από ένα ρωσικό σκάφος ανεφοδιασμού που ανέδυε μια ασυνήθιστη οσμή. Το απόγευμα της Δευτέρας ώρα Ελλάδας, το ρωσικό σκάφος Progress 89, το οποίο παραμένει σταθμευμένο στον ISS από τον Αύγουστο, πυροδότησε τους προωστήρες του για 3,5 λεπτά για να αυξήσει το ύψος της τροχιάς του σταθμού κατά 500 μέτρα.

Με τον ελιγμό αποφυγής, το τροχιακό εργαστήριο μετακινήθηκε πιο μακριά από ένα θραύσμα δορυφόρου που πλησίαζε την πορεία πτήσης του σταθμού, ανέφερε η NASA. Παρόμοιος ελιγμός είχε πραγματοποιηθεί και στις 19 Νοεμβρίου, όταν ο ISS βρέθηκε στην πορεία ενός θραύσματος από παροπλισμένο αμυντικό μετεωρολογικό δορυφόρο που διαλύθηκε το 2015, σύμφωνα με αξιωματούχους της NASA. Το πρόβλημα των διαστημικών σκουπιδιών γίνεται όλο και χειρότερο καθώς οι εκτοξεύσεις δορυφόρων αυξάνονται.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA, γύρω από τη Γη κινούνται σήμερα 40.500 αντικείμενα με πλάτος τουλάχιστον 10 εκατοστών, 1,1 εκατομμύρια αντικείμενα 1-10 εκατοστών και 130 εκατομμύρια με πλάτος τουλάχιστον ενός χιλιοστού. Ακόμα και αυτά τα μικρά θραύσματα απειλούν τους ενεργούς δορυφόρους και τον ISS, δεδομένης της ταχύτητάς του. Στο ύψος των 400 χιλιομέτρων που κινείται ο σταθμός, η τροχιακή ταχύτητα υπερβαίνει τα 28.000 χιλιόμετρα την ώρα.

Σύμφωνα με έκθεση της NASA, από το 1999 έως το 2022 ο σταθμός χρειάστηκε να προχωρήσει σε ελιγμούς αποφυγής 32 φορές. Επιπλέον, το πλήρωμα του ISS αντιμετώπισε ένα πιο ασυνήθιστο ζήτημα, τη μυστηριώδη μυρωδιά που αναδυόταν από το ρωσικό σκάφος ανεφοδιασμού Progress 90. Η ασυνήθιστη οσμή και τα σταγονίδια που θεάθηκαν όταν άνοιξε η πόρτα του Progress ανάγκασαν το πλήρωμα να απομονώσει προσωρινά τη ρωσική υπομονάδα του σταθμού.

Αν και παραμένει άγνωστο περί τίνος επρόκειτο, η NASA εκτίμησε ότι ήταν αέρια που δραπέτευαν από το φορτίο του Progress λόγω αυξομειώσεων της πίεσης και της θερμοκρασίας κατά την πτήση. Τα μηχανήματα καθαρισμού αέρα τέθηκαν σε λειτουργία και τη Δευτέρα η NASA ανακοίνωσε ότι η διαδικασία εκφόρτωσης των προμηθειών είχε επιτέλους αρχίσει. Η θυρίδα που συνδέει το αμερικανικό και το ρωσικό τμήμα του ISS παραμένει συνήθως κλειστή λόγω διαρροής αέρα που συνεχίζεται εδώ και πέντε χρόνια στη ρωσική πλευρά. Ο ISS, ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά για πάνω από 20 χρόνια, θεωρείται πλέον γερασμένος και αναμένεται να καταστραφεί πέφτοντας στην ατμόσφαιρα γύρω στο 2030.

Loading

Play