Ανησυχητικά σημάδια: Ειδοποιήσεις που δεν υπάρχουν στα social media και η επίδρασή τους

Ανησυχητικά σημάδια: Ειδοποιήσεις που δεν υπάρχουν στα social media και η επίδρασή τους

Ανακαλύψτε πώς οι ψεύτικες ειδοποιήσεις στα social media επηρεάζουν τη συγκέντρωσή μας στην καθημερινή ζωή. Πόσες φορές έχετε βρεθεί να μην μπορείτε να εστιάσετε σε μία εργασία ή στην παρακολούθηση μιας ταινίας, επειδή πιστεύατε ότι δεχθήκατε κάποιες ειδοποιήσεις στα social media; Στην ψηφιακή εποχή, γεμάτη οθόνες και ατελείωτο σκρολάρισμα, η μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης αποτελεί συχνό φαινόμενο. Υπάρχουν στιγμές που νομίζουμε ότι ακούμε μια ειδοποίηση, ακόμα και όταν αυτή δεν έχει έρθει, γεγονός που αποσπά την προσοχή μας.

Η προσοχή μας μπορεί να αλλάξει 4 φορές μέσα σε 1 δευτερόλεπτο, σύμφωνα με έρευνα στο περιοδικό Neuron. Αυτό το φαινόμενο καθιστά δύσκολο να διατηρήσουμε τη συγκέντρωσή μας, ακόμη και για λίγο χρόνο. Οι ερευνητές προτείνουν ότι η σύντομη διάρκεια προσοχής προσέφερε στους αρχαίους ανθρώπους ένα εξελικτικό πλεονέκτημα, καθώς τους επέτρεπε να παρακολουθούν το περιβάλλον τους για κινδύνους. Σήμερα, αν και οι απειλές έχουν αλλάξει μορφή, οι ψηφιακές συσκευές έχουν καταστεί κύριες πηγές αποσύνθεσης της προσοχής μας.

Οι ειδοποιήσεις από τα social media σχεδιάζονται ώστε να μας αποσπούν και να μας ενθαρρύνουν να αλληλεπιδρούμε με την τεχνολογία. Στην πραγματικότητα, η συνεχής αναζήτηση κοινωνικής επιβεβαίωσης, όπως η αύξηση των followers ή τα likes, επηρεάζει σημαντικά την ικανότητά μας να συγκεντρωθούμε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η διάρκεια προσοχής ορίζεται ως ο χρόνος που μπορούμε να αφιερώσουμε σε μια συγκεκριμένη δραστηριότητα, και οι ψυχολόγοι χρησιμοποιούν το παράδειγμα ενός κοκτέιλ πάρτι για να εξηγήσουν πώς ο εγκέφαλος μας επιλέγει σε τι να εστιάσει.

Η τεχνολογία, όμως, αποδεικνύεται μία από τις πιο ισχυρές πηγές αποσπασματικότητας. Ερευνώντας τις διαταραχές που σχετίζονται με την προσοχή, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η λύση δεν είναι να απορρίψουμε τις συσκευές μας, αλλά να προσπαθήσουμε να βρούμε ισορροπία και να κάνουμε διαλείμματα από την τεχνολογία για να επικεντρωθούμε στα πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή μας.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play