Ανταγωνισμός για σπάνιες γαίες: οι ωμοί εκβιασμοί του Τραμπ και η στρατηγική των ΗΠΑ

Ανταγωνισμός για σπάνιες γαίες: οι ωμοί εκβιασμοί του Τραμπ και η στρατηγική των ΗΠΑ

Ο ανταγωνισμός για σπάνιες γαίες αναδεικνύει τους εκβιασμούς Τραμπ και τις γεωπολιτικές επιδιώξεις των ΗΠΑ. Ο ανταγωνισμός για τις σπάνιες γαίες αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της παγκόσμιας γεωπολιτικής σκακιέρας. Από τις ΗΠΑ και την Κίνα έως τη Ρωσία και την Ευρώπη, οι μεγάλες δυνάμεις αγωνίζονται διαρκώς για την εξασφάλιση αυτών των πολύτιμων πόρων. Αυτές οι σπάνιες γαίες, κρίσιμες για την παραγωγή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και την πράσινη μετάβαση, παρουσιάζουν αυξανόμενη ζήτηση, ενώ τα αποθέματά τους δεν βρίσκονται σε όλες τις χώρες. Ο έλεγχος των σπάνιων γαιών αναδεικνύεται σε κομβικό παράγοντα για την τεχνολογική εξέλιξη και την ενεργειακή ασφάλεια, καθιστώντας τη διαχείρισή τους καθοριστική για τη γεωπολιτική επιβίωση των χωρών.

Αυτή η κατάσταση προσφέρει έναν ιδανικό θρόισμα για τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επιθυμεί να μεταβάλει ριζικά τις ισορροπίες, προχωρώντας σε ωμούς εκβιασμούς, όπως η πρόταση για προσάρτηση της Γροιλανδίας. Η πρόσφατη δήλωσή του για την Ουκρανία, ότι διαθέτει πολύτιμες σπάνιες γαίες, συνοδεύτηκε από τη διαφαινόμενη επιθυμία του να χρησιμοποιήσει αυτές τις πρώτες ύλες ως μέσο διαπραγμάτευσης με την αμερικανική κυβέρνηση.

Οι στρατηγικές προσεγγίσεις και τα συμφέροντα που συνδέονται με τις σπάνιες γαίες καθιστούν την παγκόσμια σκακιέρα επικίνδυνη. Στο πλαίσιο αυτό, η Γροιλανδία προβάλλεται ως σημαντικός παίκτης με στρατηγική γεωγραφική θέση και πλούσια κοιτάσματα σπάνιων γαιών, η εκμετάλλευση των οποίων είναι πλέον εφικτή λόγω της κλιματικής αλλαγής. Ο ανταγωνισμός με την Κίνα και τη Ρωσία δημιουργεί πρόσθετους πονοκεφάλους για την αμερικανική εξωτερική πολιτική.

Ταυτόχρονα, οι εξελίξεις στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, με την αναταραχή και τους ένοπλους αντάρτες, υπογραμμίζουν την επιθυμία των ΗΠΑ να ελέγξουν πολύτιμους φυσικούς πόρους που προορίζονται για τις τεχνολογικές ανάγκες της εποχής μας. Οι πιέσεις για διακοπή της συνεργασίας με τη Ρουάντα επαληθεύουν την στρατηγική προτεραιότητα που δίνεται στην ασφάλεια και την πρόσβαση σε κρίσιμα μέταλλα και σπάνιες γαίες.

Βίντεο:

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play