Η Ρωσία αναζητά στρατηγικές λύσεις για τη διατήρηση της επιρροής της στη Μεσόγειο, εξετάζοντας εναλλακτικές στη Λιβύη. Εάν υπάρχει μια σαφής παρατήρηση για τη Ρωσία μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία, αυτή είναι ότι η επιρροή της στη Μέση Ανατολή έχει υποστεί σημαντική μείωση, καθώς και η αξιοπιστία της ως περιφερειακός παίκτης έχει αμφισβητηθεί. Εν μέσω ενός έντονα ασταθούς πολιτικού τοπίου, είναι αβέβαιο το μέλλον των δύο στρατηγικής σημασίας βάσεων της στη Λατάκεια . Αυτές περιλαμβάνουν την αεροπορική βάση Χμεϊμίμ και τη ναυτική βάση στην Ταρτούς, οι οποίες προσφέρουν στους ρωσικούς στρατούς άμεση πρόσβαση στη Μεσόγειο και στην Αφρική.
Το Κρεμλίνο έχει προσφέρει άσυλο στον έκπτωτο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, ενώ ταυτόχρονα διαπραγματεύεται με τζιχαντιστές, οι οποίοι φαίνεται να είναι οι νέοι παράγοντες της Δαμασκού, προκειμένου να καθορίσει την τύχη των δύο σημαντικών βάσεων που διατηρεί στην περιοχή. Οι αναφορές για αποσύρσεις ρωσικών στρατευμάτων, αεροσκαφών, πολεμικών πλοίων και συστημάτων αεράμυνας από τη Συρία αυξάνονται καθημερινά.
Αναφορές δείχνουν ότι ο ρωσικός στρατιωτικός εξοπλισμός μεταφέρεται ήδη στη Λιβύη, η οποία έχει πληγεί από τον εμφύλιο πόλεμο, γεγονός που δημιουργεί ερωτήματα για τη στρατηγική της Ρωσίας στην περιοχή. Αν και το μέλλον των βάσεων στη Λατάκεια παραμένει αβέβαιο, οι πρόσφατες κινήσεις είναι ευρέως ερμηνευμένες ως το πρώτο βήμα μιας ρωσικής αποχώρησης από τη Συρία.
Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, οι ευρωπαϊκές χώρες θέτουν πλέον σε προτεραιότητα την ανάγκη να μειωθεί η ρωσική επιρροή στην περιοχή. Εν τω μεταξύ, η κατάσταση στη Λιβύη παραμένει τεταμένη και γεμάτη προκλήσεις, καθώς διάφοροι περιφερειακοί παίκτες συνεχίζουν να επηρεάζουν την πολιτική κατάσταση.
Βίντεο:
Πηγή περιεχομένου: in.gr