Αντόν Τσέχωφ: Ο Μάριος Πλωρίτης αποκαλύπτει τον ρώσο θεατρικό συγγραφέα

Αντόν Τσέχωφ: Ο Μάριος Πλωρίτης αποκαλύπτει τον ρώσο θεατρικό συγγραφέα

Ανακαλύψτε την επίδραση του Αντόν Τσέχωφ στο παγκόσμιο θέατρο μέσα από τις μεταφράσεις του Μάριου Πλωρίτη. Στις 17 Ιανουαρίου 1860, ο Αντόν Πάβλοβιτς Τσέχωφ γεννιέται στην πόλη Ταγκανρόγκ, στη νότια Ρωσία. Παρόλο που σπούδασε και εργάστηκε ως γιατρός, σύντομα το πεπρωμένο του τον οδήγησε στην κορυφή της παγκόσμιας λογοτεχνίας και θεάτρου. Τα έργα του απασχόλησαν κριτικούς, αναλυτές και καλλιτέχνες και συνεχίζουν να αποτελούν βασικά στοιχεία του παγκόσμιου θεατρικού ρεπερτορίου . Στην Ελλάδα, ένας από τους σημαντικούς ερμηνευτές του έργου του Τσέχωφ υπήρξε ο Μάριος Πλωρίτης, ο οποίος εκτός από μεταφραστής και σκηνοθέτης, υπηρέτησε και ως κριτικός και συγγραφέας. Ανάμεσα στα θεατρικά έργα που μετέφρασε ο Πλωρίτης είναι ο Βυσσινόκηπος και ο Γλάρος του Τσέχωφ .

Με αφορμή την συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννηση του Τσέχωφ το 2004, ο Πλωρίτης παρουσίασε μια ολοκληρωμένη εικόνα του Ρώσου συγγραφέα που επηρέασε το παγκόσμιο θέατρο σε μεγάλο βαθμό.

Σε ένα σύντομο κείμενο, τίθεται το ερώτημα για το τι έχει να προσθέσει κανείς για έναν τόσο αναγνωρίσιμο συγγραφέα, τα έργα του οποίου παίζονται και αναλύονται σε όλο τον κόσμο. Ο Τσέχωφ, γνωστός για τη συμπάθεια που έδειχνε προς τους πάσχοντες, υπήρξε και ο ίδιος θύμα των κοινωνικών συνθηκών που τον περιέβαλλαν. Μεγάλωσε σε συνθήκες φτώχειας και αυταρχισμού, γεγονός που επηρέασε τη σκέψη και το έργο του.

Στη διάρκεια της ζωής του, ο Τσέχωφ επιδίωξε την απελευθέρωση από σωματικά και ψυχικά δεσμά, κάτι που αποτυπώνεται σε πολλές από τις δηλώσεις του, όπως όταν υπογράμμισε: «Μισώ το ψέμα και τη βία σε όλες τις μορφές τους» .

Ο Tσέχωφ πιστεύει ότι η ελευθερία και η αλήθεια είναι θεμελιώδεις αξίες που οφείλουμε να υπηρετούμε, και αυτή η επιδίωξη καθοδηγούσε τη λογοτεχνική του διαδρομή. Όλα αυτά, μέσα από την τέχνη του, προσπαθούσε να εκφράσει την αλήθεια της ανθρώπινης ύπαρξης.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play