Η απόφαση του Βατικανού να περιορίσει τη χρήση της λατινικής λειτουργίας εντείνει την πόλωση εντός της Καθολικής Εκκλησίας. Η απόφαση του Βατικανού να απαγορεύσει τη χρήση της λατινικής λειτουργίας σε διάφορες επισκοπές, συμπεριλαμβανομένης της επισκοπής Tyler στο Τέξας, αποτελεί συνέχεια των οδηγιών που θέσπισε ο Πάπας Φραγκίσκος με το Motu Proprio Traditionis Custodes το 2021. Ο σκοπός του Πάπα Φραγκίσκου είναι να διασφαλίσει τη συνοχή και την ενότητα της Εκκλησίας, επισημαίνοντας ότι οι λατινικές λειτουργίες προκαλούν πολώσεις.
Η απόφαση προωθεί τη μετάβαση σε λειτουργίες στις τοπικές γλώσσες σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Δεύτερης Βατικανής Συνόδου (1962-1965). Ο Monsignor Joseph Strickland, επίσκοπος της επισκοπής Tyler, είναι ο πρώτος Αμερικανός επίσκοπος που καθαιρέθηκε επειδή αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις οδηγίες του Βατικανού. Η αντίστασή του είχε ως αποτέλεσμα την απομάκρυνσή του και την επιβολή ενός αποστολικού διαχειριστή στην επισκοπή του.
Οι αντιδράσεις γύρω από αυτή την απόφαση καταδεικνύουν την ένταση μεταξύ συντηρητικών και προοδευτικών κύκλων της Καθολικής Εκκλησίας. Οι υποστηρικτές της λατινικής λειτουργίας θεωρούν ότι αυτή η παράδοση αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητας της Εκκλησίας, ενισχύοντας την πνευματικότητα και την κοινωνία με το θείο. Από την άλλη, για το Βατικανό, η διατήρηση της λατινικής λειτουργίας ενδέχεται να προκαλέσει διχασμούς.
Η απαγόρευση της λατινικής λειτουργίας είναι αποτέλεσμα μιας ευρύτερης προσπάθειας να επανασυνδεθεί η Εκκλησία με τις αποφάσεις της Δεύτερης Βατικανής Συνόδου. Ωστόσο, οι ενέργειες αυτές ενδέχεται να διευρύνουν τη διαίρεση μεταξύ πιστών και να προκαλέσουν αντιδράσεις από παραδοσιακούς κύκλους εντός της Εκκλησίας.