Ο Μπλίνκεν υπερασπίζεται το Ισραήλ, αγνοώντας κατηγορίες για γενοκτονία στη Γάζα. Λίγες μέρες πριν αποχωρήσει από το αξίωμά του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Άντονι Μπλίνκεν συνεχίζει να υπερασπίζεται την Ισραηλινή πολιτική στη Λωρίδα της Γάζας, παρά τις σοβαρές κατηγορίες που διατυπώνουν πολλές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο διεθνούς φήμης Πολιτικός επιστήμονας Τζον Μιερχάιμερ και η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ, Φραντσέσκα Αλμπανέζε, θεωρούν ότι οι ενέργειες του Ισραήλ ισοδυναμούν με γενοκτονία.
Η Αλμπανέζε καταδίκασε την επιδρομή στο τελευταίο εν λειτουργία νοσοκομείο στη βόρεια Γάζα. Το Ισραήλ, όπως αναφέρει, γράφει «μια από τις πιο σκοτεινές σελίδες στην ιστορία των γενοκτονιών», σύμφωνα με την Αλμπανέζε.
Κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης συνέντευξης του στον New York Times, ο Μπλίνκεν ερωτήθηκε αν ανησυχεί ότι η υποστήριξή του προς το Ισραήλ θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως υποστήριξη γενοκτονίας. Ο ίδιος απάντησε: «Όχι. Δεν είναι γενοκτονία. Ο καθένας πρέπει να δει τα γεγονότα και να βγάλει τα συμπεράσματά του». Υπογράμμισε, επίσης, τις ανησυχίες του για τις ανθρώπινες απώλειες, ενώ ταυτόχρονα υπερασπίστηκε την στρατηγική των ΗΠΑ για την υποστήριξη του Ισραήλ.
Ο Μπλίνκεν απέφυγε να αναγνωρίσει ότι το Ισραήλ έχει αναλάβει πλήρως την ευθύνη για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, κάτι που είχε επισημάνει και η δημοσιογράφος των New York Times. Όταν ρωτήθηκε εάν η παρακράτηση της βοήθειας θεωρείται έγκλημα πολέμου, ο Αμερικανός υπουργός ανέφερε ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ πρόθεσης και αποτελέσματος.
Όσον αφορά τη μελέτη που έχει εκπονήσει η Ισραηλινή κυβέρνηση σχετικά με την κατανάλωση τροφίμων στη Γάζα, ο Μπλίνκεν την αγνόησε, αν και αυτή υποδεικνύει πως το Ισραήλ είχε στρατηγικό στόχο να περιορίσει τις εισαγωγές τροφίμων στην περιοχή, αναδεικνύοντας τις αμφισβητήσεις σχετικά με τις «καλές προθέσεις» του κράτους.
Πηγή περιεχομένου: in.gr