Απελευθέρωση Ιωαννίνων: Η αυτοκτονική αποστολή του ταγματάρχη Βελισσαρίου

Απελευθέρωση Ιωαννίνων: Η αυτοκτονική αποστολή του ταγματάρχη Βελισσαρίου

Ανασκόπηση της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων και του ρόλου του ταγματάρχη Βελισσαρίου στον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο. Η 21η Φεβρουαρίου σηματοδοτεί μια κομβική ημέρα για τα Ιωάννινα και την ελληνική ιστορία. Το 1913, κατά τη διάρκεια του Α’ Βαλκανικού Πολέμου, η πόλη, που παρέμενε υπό την οθωμανική κυριαρχία για σχεδόν πέντε αιώνες, απελευθερώθηκε από τον ελληνικό στρατό. Οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις υπέκυψαν στον ελληνικό στρατό, παραδίδοντας τα όπλα τους και τη διοίκηση της πόλης.

Η σημαντική αυτή νίκη προήλθε ύστερα από εβδομάδες ηρωικών μαχών και μια περίπλοκη διαφωνία ανάμεσα στον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο και τον διάδοχο Κωνσταντίνο, ο οποίος αρχικά διαφωνούσε σχετικά με την ενίσχυση των ελληνικών δυνάμεων στην Ήπειρο. Η τελική απόφαση του Κωνσταντίνου να ενισχύσει τις δυνάμεις οδήγησε στην ιστορική Μάχη του Μπιζανίου, που καθόρισε την απελευθέρωση της πόλης.

Ωστόσο, η επιτυχία αυτού του στρατηγικού εγχειρήματος αποδίδεται κυρίως στον ταγματάρχη Ιωάννη Βελισσαρίου, του οποίου το θάρρος και η τόλμη τον οδήγησαν σε μια επικίνδυνη αποστολή που, εν τέλει, απέφερε τη νίκη. Ο Βελισσαρίου, μαζί με τους άνδρες του, κατάφερε να διακόψει την επικοινωνία των Τούρκων και να παρασύρει τον εχθρό σε παραδόσεις.

Η 21η Φεβρουαρίου 1962, το ΒΗΜΑ δημοσίευσε τη μαρτυρία του Ευάγγελου Μπόγκα, ο οποίος βρέθηκε εκείνες τις ηρωικές ημέρες και βίωσε τη γενναιότητα του Βελισσαρίου από κοντά.

Καθώς η επίθεση κατά του Μπιζανίου κλιμακώθηκε, οι ελληνικές δυνάμεις απελευθέρωσαν τα Ιωάννινα, φέρνοντας ελληνικές σημαίες να κυματίζουν πάνω από την πόλη.

Το ιστορικό αυτό γεγονός ενσωματώνει τη συνεισφορά ηρωικών μορφών, όπως ο Βελισσαρίου, οι οποίοι με την αποφασιστικότητα και τη στρατηγική τους, υπηρέτησαν την ελευθερία και την ιστορία της Ελλάδας.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play