Απίθανο απολίθωμα πλησιόσαυρου αποκαλύπτει λεπτομέρειες για την εμφάνισή του

Απίθανο απολίθωμα πλησιόσαυρου αποκαλύπτει λεπτομέρειες για την εμφάνισή του

Ανακαλύφθηκε καλοδιατηρημένο απολίθωμα πλησιόσαυρου 183 εκατ. ετών που αποκαλύπτει στοιχεία για την εμφάνισή του. Ένα εξαιρετικά διατηρημένο απολίθωμα ηλικίας 183 εκατομμυρίων ετών ρίχνει φως στη ζωή των πλησιόσαυρων, θαλάσσιων ερπετών που συνυπήρξαν με τους δεινοσαύρους και εξαφανίστηκαν πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια. Η ανακάλυψη δείχνει ότι αυτοί οι αρχαίοι θαλάσσιοι κυνηγοί είχαν φολίδες σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματός τους, όπως οι σημερινές θαλάσσιες χελώνες.

Το απολίθωμα, γνωστό ως MH7, βρέθηκε το 1940 σε ένα λατομείο κοντά στο Χόλτσμαντεν της Γερμανίας και για χρόνια ήταν θαμμένο στον κήπο ενός μουσείου, προκειμένου να προστατευτεί από τους Ναζί. Μόλις το 2000, οι ερευνητές κατάφεραν να το καθαρίσουν. Η ομάδα του Μιγκέλ Μαρξ από το Πανεπιστήμιο της Λουντ χρησιμοποίησε χημικές μεθόδους για να αφαιρέσει τα πετρώματα και να αποκαλύψει οργανικές ενώσεις του απολιθώματος.

Σύμφωνα με τον Μαρξ, είναι η πρώτη φορά που διεξάγεται εις βάθος ανάλυση μαλακών ιστών πλησιόσαυρου. Τα δείγματα του MH7 ήταν σε εξαιρετική κατάσταση, επιτρέποντας την παρατήρηση μεμονωμένων κυττάρων μέσω μικροσκοπίου. Η μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Current Biology υποδεικνύει ότι το σώμα του πλησιόσαυρου είχε λείο δέρμα, βελτιώνοντας την υδροδυναμική του απόδοση, ενώ οι φολίδες στα πτερύγιά του προσέφεραν αντοχή και ακαμψία στο νερό.

Αντίθετα, οι ιχθυόσαυροι, οι οποίοι έζησαν περίπου την ίδια εποχή, διέθεταν αποκλειστικά λείο δέρμα. «Η εξωτερική εμφάνιση των μακρύλαιμων πλησιόσαυρων ήταν πάντα αντικείμενο υποθέσεων, αλλά πλέον έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα χάρη σε αυτή την ανακάλυψη», σχολίασε ο Μαρξ.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play