Η επίσκεψη του Γιώργου Γεραπετρίτη στην Κωνσταντινούπολη και η συμμετοχή του στη Σύνοδο Τριών Θαλασσών ενισχύουν την ελληνική διπλωματία. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης αναχωρεί την Τρίτη για τη Βαρσοβία, όπου θα συμμετάσχει στην 10η Σύνοδο Κορυφής της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών. Αμέσως μετά, την Τετάρτη, ο Υπουργός Εξωτερικών θα πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη από την ανάληψη των καθηκόντων του ως επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας. Η επίσκεψη αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς θα συναντήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και εκπροσώπους της ελληνικής Ομογένειας. Επιπλέον, αναμένεται να τεθεί επί τάπητος το ζήτημα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, με στόχο την επίσκεψή του κατά την παραμονή του στην πόλη.
Στις ίδιες ημερομηνίες θα βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη και η Υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η οποία επιστρέφει από την Τζακάρτα. Σημαντική αναμένεται να είναι και η συνάντηση του Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, στο πλαίσιο της Συνόδου ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, τον Μάιο, όπου θα συζητηθούν θέματα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Η συμμετοχή του Γεραπετρίτη στη Σύνοδο Τριών Θαλασσών έχει καταστεί κρίσιμη, καθώς αυτή η πρωτοβουλία προγραμματίζει σημαντικά έργα διασυνδεσιμότητας στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και της ψηφιακής επικοινωνίας. Η Ελλάδα έγινε το 13ο μέλος της Πρωτοβουλίας το Σεπτέμβριο του 2023, προσθέτοντας τη στρατηγική διάσταση του Αιγαίου Πελάγους και παρέχοντας πρόσβαση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στο πλαίσιο αυτό, τονίζεται η στρατηγική σημασία των ελληνικών λιμανιών, όπως η Αλεξανδρούπολη, η Καβάλα και η Θεσσαλονίκη, ως κομβικών σημείων διασύνδεσης και διαμετακομιστικών κέντρων. Παράλληλα, η Ελλάδα προγραμματίζει την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου της Βόρειας Ελλάδας, προκειμένου να ενισχύσει τη διασυνδεσιμότητα στον άξονα Βορρά-Νότου.
Η Ελλάδα διαδραματίζει επίσης έναν κρίσιμο ρόλο στον τομέα της ενέργειας, καθιστώντας την αξιόπιστο περιφερειακό κόμβο και πάροχο ενεργειακής ασφάλειας. Τα έργα όπως η πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αεριοποίησης της Αλεξανδρούπολης, καθώς και οι στρατηγικής σημασίας αγωγοί φυσικού αερίου, συνιστούν θεμέλια για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή.
Πηγή περιεχομένου: in.gr