Από το Σινικό Τείχος στο μεγαλύτερο φράγμα του κόσμου: Το νέο φιλόδοξο έργο του Πεκίνου

Από το Σινικό Τείχος στο μεγαλύτερο φράγμα του κόσμου: Το νέο φιλόδοξο έργο του Πεκίνου

Η Κίνα ξεκινά ένα μεγαλοπρεπές έργο στον ποταμό Γιάρλουγκ Σιένπο, που απειλεί το περιβάλλον και τις τοπικές κοινότητες. Η κατασκευή του φράγματος στον ποταμό Γιάρλουγκ Σιένπο υπογραμμίζει τη φιλοδοξία της Κίνας για ανάπτυξη, αλλά και τους κινδύνους που συνεπάγεται. Η ολοκλήρωση αυτού του φράγματος θα το καταστήσει το μεγαλύτερο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής στον πλανήτη. Ωστόσο, η προοπτική εκτόπισης των ντόπιων πληθυσμών και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις δημιουργούν ανησυχίες τόσο εντός της Κίνας όσο και στις γειτονικές χώρες, Ινδία και Μπαγκλαντές, όπου ο ποταμός είναι γνωστός ως Βραχμαπούτρα.

Σύμφωνα με τον Mεχαμπάμπ Σαχάνα, περιβαλλοντολόγο γεωγράφο στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, το προτεινόμενο φράγμα εγείρει κρίσιμα γεωπολιτικά ζητήματα σχετικά με τη διαχείριση των διασυνοριακών υδάτων. Η ιστορία έχει δείξει ότι μεγάλα φράγματα επηρεάζουν αρνητικά τις ροές των ποταμών, εκτοπίζουν ανθρώπους και καταστρέφουν εύθραυστα οικοσυστήματα, ενώ η επίπτωση της κλιματικής αλλαγής εντείνει τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα.

Η κλιματική κρίση προκαλεί ήδη αλλαγές στις βροχοπτώσεις και το λιώσιμο των πάγων, με τον Γιάρλουγκ Σιένπο να επηρεάζει άμεσα την επιβίωση εκατομμυρίων ανθρώπων στη νότια και νοτιοανατολική Ασία. Η κατασκευή αυτού του φράγματος αναδεικνύει τις ανάγκες για συνεργασία και δίκαιη κατανομή των υδάτων ανάμεσα στις χώρες που εξαρτώνται από τον Βραχμαπούτρα. Δυστυχώς, η έλλειψη διεθνών συμφωνιών καθιστά τη διαχείριση αυτών των υδάτων εξαιρετικά δύσκολη.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play