Αποκαλύψεις από το σπάνιο ντοκουμέντο: Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας τραγουδά στην πρώτη ομιλούσα ελληνική ταινία

Αποκαλύψεις από το σπάνιο ντοκουμέντο: Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας τραγουδά στην πρώτη ομιλούσα ελληνική ταινία

Ανακαλύψτε το σπάνιο ντοκουμέντο του Λάμπρου Κωνσταντάρα στην πρώτη ομιλούσα ελληνική ταινία, με σημαντική ιστορική αξία. Ένα σπάνιο απόσπασμα από την πρώτη ομιλούσα ελληνική ταινία, με πρωταγωνιστή τον Λάμπρο Κωνσταντάρα, έχει κατακτήσει το διαδίκτυο, καθώς κυκλοφόρησε στο TikTok και έχει γίνει viral τις τελευταίες ώρες. Η ταινία «Το τραγούδι του χωρισμού» αποτυπώνει τον Λάμπρο Κωνσταντάρα σε ηλικία μόλις 27 ετών, ο οποίος εμφανίζεται να τραγουδά. Το συγκεκριμένο απόσπασμα απεικονίζει μια μοναδική στιγμή, αν και η φωνή του ηθοποιού δεν ακούγεται.

Η ταινία, εκτός από την ιστορική της αξία, είναι σημαντική καθώς είναι η πρώτη και μοναδική σκηνοθετική απόπειρα του Φιλοποίμην Φίνου, πριν από την ίδρυση της Φίνος Φιλμς. Επιπλέον, πρόκειται για το πρώτο ελληνικό έργο που γυρίστηκε με συγχρονισμένα μηχανήματα εικόνας και ήχου. Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν σε περιοχές όπως η Ύδρα και οι Σπέτσες, αλλά και στο κέντρο της Αθήνας, με πολλά από αυτά να λαμβάνουν χώρα σε στούντιο στο Καλαμάκι, τα οποία δυστυχώς καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.

Για πολλά χρόνια η ταινία αγνοούνταν μετά την καταστροφή των στούντιο. Το 1994, βρέθηκε μια φθαρμένη κόπια στην Αίγυπτο, η οποία επέστρεψε και αποκαταστάθηκε στην ταινιοθήκη της Ελλάδας. Ο Φίνος συνελήφθη από τους Γερμανούς κατά τη διάρκεια της κατοχής και το στούντιο καταστράφηκε, οδηγώντας στην απώλεια των αρνητικών της ταινίας. Παρά τις δυσκολίες, η αποκατάσταση ολοκληρώθηκε το 1994 από την Ταινιοθήκη της Ελλάδας, χρησιμοποιώντας τόσο τη φθαρμένη κόπια όσο και τα αρνητικά που εντοπίστηκαν.

Η διαδικασία αποκατάστασης ήταν χρονοβόρα και δύσκολη, ωστόσο το τελικό αποτέλεσμα δικαίωσε την προσπάθεια. Αξιοσημείωτο είναι ότι, αν και το τραγούδι αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο της ταινίας, η φωνή του Κωνσταντάρα σε εκείνες τις σκηνές ντουμπλάρεται από τον σπουδαίο Έλληνα καλλιτέχνη Πέτρο Επιτροπάκη, όπως συνέβαινε ευρέως στις ταινίες της εποχής.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play