Απολίθωμα 150 εκατ. ετών ανατρέπει τις γνώσεις μας για την ιστορία των πτηνών

Απολίθωμα 150 εκατ. ετών ανατρέπει τις γνώσεις μας για την ιστορία των πτηνών

Ανακάλυψη απολιθώματος 150 εκατ. ετών στην Κίνα αλλάζει την κατανόησή μας για την εξέλιξη των πτηνών. Ένα πουλί σε μέγεθος ορτυκιού που έζησε πριν από 150 εκατ. χρόνια προσφέρει νέα στοιχεία, υποδεικνύοντας ότι τα πτηνά εμφανίστηκαν νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε. Οι ερευνητές, που εντόπισαν το απολίθωμα στην Κίνα, επισημαίνουν ότι αυτή η ανακάλυψη ανατρέπει τις προηγούμενες αντιλήψεις μας σχετικά με την εξέλιξη των πτηνών. Το νέο ιουρασικό είδος, γνωστό ως Baminornis zhenghensis, είχε πυγόστυλο αντί για ουρά, γεγονός που το καθιστά πιο όμοιο με τα σύγχρονα πτηνά.

Ενώ το Archaeopteryx, το μόνο άλλο γνωστό πτηνό της Ιουράσιας Περιόδου, διατηρούσε τη μακριά ουρά των δεινοσαύρων, το Baminornis zhenghensis βρέθηκε το 2023 στην επαρχία Φουτζιάν της νοτιοανατολικής Κίνας. Η διαφοροποίηση της ανατομίας μεταξύ των δύο αυτών πτηνών υποδεικνύει ότι η εξέλιξή τους είχε ήδη προχωρήσει αρκετά, υποδηλώνοντας παγκόσμια εξάπλωση και ποικιλία στην Ιουράσια περίοδο.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το Baminornis zhenghensis μοιάζει περισσότερο με τα σύγχρονα πτηνά σε σύγκριση με τον Archaeopteryx, και αυτή η ανακάλυψη είναι καθοριστική για τους εξελικτικούς βιολόγους. Επιπλέον, το απολίθωμα ενδέχεται να περιλαμβάνει σημαντικά στοιχεία για τη ζωή και τη διατροφή του είδους, παρά την έλλειψη του κεφαλιού του σκελετού.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play