Αναλύουμε την απόσυρση της ελληνικής μεραρχίας από την Κύπρο, που προκάλεσε σοβαρές επιπτώσεις στην εθνική ασφάλεια. Στις 29 Νοεμβρίου 1967 αποφασίστηκε από τη χουντική κυβέρνηση Κωνσταντίνου Κόλλια η απόσυρση της λεγόμενης ελληνικής μεραρχίας, η οποία είχε αποσταλεί στην Κύπρο κατά το δεύτερο τετράμηνο του 1964, επί κυβερνήσεως Γεωργίου Παπανδρέου. Η εν λόγω μεραρχία, που αριθμούσε 8.500 άνδρες, ήταν μείζονος σημασίας για την Ανώτερη Στρατιωτική Διοίκηση Άμυνας Κύπρου (ΑΣΔΑΚ), καθώς συνέβαλε στην ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Κύπρου.
Η απόσυρση της μεραρχίας προήλθε από την επιρροή των ΗΠΑ και τις πιέσεις που δέχτηκε η χουντική κυβέρνηση, η οποία δεν έλαβε υπόψη ούτε τη γνώμη ούτε την έγκριση της κυπριακής κυβέρνησης. Η απόφαση αυτή υπήρξε πράξη εθνικής ντροπής και προσέφερε έδαφος για την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση.
Η αποχώρηση της ελληνικής μεραρχίας, που πραγματοποιήθηκε τμηματικά, κατέδειξε τις περιορισμένες δυνατότητες της ελληνικής διπλωματίας και τις επιπτώσεις που είχε η επιλογή της χούντας στην εθνική ασφάλεια.