Aποτίμηση της τουριστικής χρονιάς από Χάρη θεοχάρη σε τηλεδιάσκεψη με ΣΕΤΕ

Aποτίμηση της τουριστικής χρονιάς από Χάρη θεοχάρη σε τηλεδιάσκεψη με ΣΕΤΕ

Η αποτίμηση της δύσκολης τουριστικής χρονιάς που πέρασε λόγω της παγκόσμιας πανδημίας του κορονοϊού, τα θετικά αποτελέσματα στην Ελλάδα παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις, η δρομολόγηση λύσεων σε ζητήματα του κλάδου, αλλά και η ανταλλαγή απόψεων για την επόμενη χρονιά, ήταν το αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης μεταξύ του υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, του προέδρου του ΣΕΤΕ, Γιάννη Ρέτσου και εκπροσώπων των κλαδικών ενώσεων – μελών του Συνδέσμου.
Ο κ. Θεοχάρης επισήμανε ότι «η επόμενη χρονιά θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη και κρίσιμη, με βάση τα κριτήρια που έχει δημιουργήσει αυτή η πανδημία», ενώ αναφέρθηκε διεξοδικά στη σεζόν του 2020, λέγοντας πως ολοκληρώθηκε με επιτυχία, αν αναλογιστεί κανείς τη σφοδρότητα με την οποία «χτύπησε» ο COVID-19 ολόκληρο τον πλανήτη. «Αυτή ήταν μια χρονιά όπου διαφοροποιηθήκαμε. Και το πράξαμε πολύ γρήγορα, με τα πρωτόκολλα, για τα οποία συνεργαστήκαμε άμεσα και με τα συστήματα ελέγχων. Οι κύριοι λόγοι για τις αποφάσεις ήταν οι υγειονομικοί, κάτι που κατανοήσατε όλοι. Προσπαθήσαμε να περιορίσουμε τις βεβιασμένες αποφάσεις. Το πόσο καλά τηρήθηκαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα από τις εταιρείες τις οποίες εκπροσωπείτε, φαίνεται από το γεγονός ότι βρέθηκαν μόλις δύο κρούσματα σε εργαζόμενους από περισσότερα από 4.000 τεστ που πραγματοποιήθηκαν».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός Τουρισμού στις διεθνείς διακρίσεις που απέσπασαν εταιρίες του κλάδου, ο ΕΟΤ και το υπουργείο Τουρισμού, τοποθετώντας την Ελλάδα στην κορυφή της παγκόσμιας ταξιδιωτικής ελίτ: «Τα βραβεία που έλαβαν η ‘Aegean’ και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών ‘Ελευθέριος Βενιζέλος’, πιστοποιούν ότι και σε διεθνές επίπεδο τα πήγαμε καλά. Για πρώτη φορά βραβεύτηκαν ο ΕΟΤ και το υπουργείο Τουρισμού από τα ‘World travel Awards’, μια μεγάλη διάκριση και αναγνώριση της συλλογικής προσπάθειας του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, βάσει των εμπειριών των ανθρώπων που επισκέφτηκαν τη χώρα μας». «Ευχαριστώ για τον επαγγελματισμό που έδειξε συνολικά η τουριστική βιομηχανία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοχάρης για τα αντανακλαστικά και τη σοβαρότητα που έδειξαν τα μέλη του ΣΕΤΕ.
Ο υπουργός Τουρισμού τόνισε το κακό που κάνει στον τουρισμό και στη χώρα μας η συζήτηση που γίνεται από ορισμένους κύκλους για το αν ανοίξαμε με ασφάλεια. «Η χώρα μας είναι ασφαλής και αυτό αποδεικνύεται από κάθε άποψη. Χώρες όπως το Ισραήλ, που δεν άνοιξαν τα σύνορά τους ή η Κύπρος, που έλαβαν πιο αυστηρά μέτρα, δεν γλίτωσαν το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Η βασική πηγή αυτής της κριτικής είναι η εσφαλμένη εντύπωση πως ‘εξοντώθηκε’ ο κορονοϊός μετά το πρώτο κύμα».
«Οι προοπτικές της επόμενης χρονιάς», επισήμανε ο κ. Θεοχάρης, «θα είναι δύσκολες διότι πιστεύω πως ο ανταγωνισμός θα ενταθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό», ενώ εξήγησε και τα οφέλη των ‘rapid tests’. «Προεδρεύω σε μια επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, όπου προσπαθούμε να υιοθετηθούν από όλες τις χώρες (‘policy recommendations’) τα ‘rapid tests’. Και το προσπαθώ, προσωπικά, εδώ και μήνες. Το αποτέλεσμα θα είναι να μπουν όλες οι χώρες με αρκετά μεγάλη δυναμικότητα και ένα πολύ σκληρό πόλεμο τιμών και προβλημάτων που όλο αυτό μπορεί να επιφέρει. Προφανώς, το ελληνικό τουριστικό προϊόν έχει τους τρόπους να αντισταθεί και να αμυνθεί, αλλά θα είναι μια μεγάλη πρόκληση για την επόμενη χρονιά».
Δυο ακόμη στρατηγικοί στόχοι για το υπουργείο Τουρισμού σύμφωνα με τον υπουργό, είναι τα ψηφιακά εφόδια και η διαφήμιση. «Έχω ζητήσει από τον ΕΟΤ να κινηθεί προς αυτές τις δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη είναι τα ψηφιακά εφόδια (‘digital assets’), μέσω του ‘Visit Greece’ και της εφαρμογής ‘Visit Greece mobile application’. Η εφαρμογή αυτή ‘κατέβηκε’ στα κινητά από 550.000 ανθρώπους και 450.000 έβαλαν ‘preference’. Διορθώθηκαν πολλά προβλήματα στην εφαρμογή και θέλω να σας ζητήσω να μπουν οι επιχειρήσεις σας σε αυτήν. Αυτό θα βελτιώσει την εμπειρία του χρήστη και παράλληλα θα ωφελήσει και τις επιχειρήσεις». «Η δεύτερη στρατηγική κατεύθυνση», είπε ο κ. Θεοχάρης στα μέλη του ΣΕΤΕ, «είναι η συνεχής παρουσία μέσω διαφήμισης και συνδιαφήμισης. Και στο επίπεδο στήριξης των αεροπορικών θέσεων και στο επίπεδο της διαφήμισης με τους ‘our operators’ κ.ά. Θα ασχοληθούμε και με ‘workshops’ για την επέκταση της τουριστικής περιόδου».
«Ένα δομικό πρόβλημα για την επόμενη χρονιά», υπογράμμισε ο κ. Θεοχάρης, «είναι ότι υπάρχει ο κίνδυνος να μην καταφέρουμε να έχουμε οργανωμένους, ενιαίους κανόνες». «Η συζήτηση για την υιοθέτηση των κοινών κανόνων είναι συνεχής. Η κουβέντα για το πώς θα αξιοποιηθούν τα τεστ έχει μπει στην ημερήσια ατζέντα και οι χώρες ήδη χρησιμοποιούν τα κοινά κριτήρια του ECDC», συμπλήρωσε ο υπουργός Τουρισμού.
Ο κ. Θεοχάρης ενημέρωσε τα μέλη του ΣΕΤΕ για τα προγράμματα εσωτερικού τουρισμού.
«Έχω συμφωνήσει τα χρήματα του ‘Τουρισμός Για Όλους’ να μεταφερθούν στην επόμενη χρονιά όπως επίσης και το σύστημα των ‘voucher’ του ιδιωτικού τομέα να επεκταθεί και την επόμενη χρονιά. Περιμένω να ψηφιστούν οι διατάξεις και να γίνει η συνεννόηση και σε επίπεδο προϋπολογισμού» είπε.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος, υπογράμμξσε την επιτυχία της Ελλάδας και των επιχειρήσεων – τηρουμένων των αναλογιών – μέσα στην πανδημία. «Ο τουρισμός έπρεπε να ανοίξει και καλώς άνοιξε. Αναγνωρίζουμε την προσπάθεια που καταβάλαμε όλοι μας για να λειτουργήσει ο τουρισμός, μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες. Οι παραλείψεις ήταν αναμενόμενες και οι περισσότερες διορθώθηκαν εγκαίρως, όπως με τα υποδειγματικά PLF στα αεροδρόμια, που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν πιο γρήγορα και στα χερσαία σύνορα».
Ο κ. Ρέτσος υποστήριξε ότι όλη αυτή η τεράστια προσπάθεια μέσα σε αυτή την υγειονομική αβεβαιότητα, δίνει τη δυνατότητα μιας παρακαταθήκης θετικών εμπειριών για το μέλλον. «Δείξαμε στο εξωτερικό ότι η Ελλάδα μπορεί να διαχειρίζεται ένα τεράστιο πρόβλημα και να αντιμετωπίζει αυτό το μεγάλο υγειονομικό ρίσκο με επιτυχία. Αυτή είναι μια παρακαταθήκη για το μέλλον, όπως και η εμπειρία που απέκτησαν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι, λειτουργώντας μέσα σε ένα τέτοιο υβριδικό περιβάλλον».
Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ ξεκαθάρισε ότι ο τουρισμός δεν ευθύνεται για το δεύτερο κύμα κορονοϊού στην χώρα μας, ενώ αναφέρθηκε και στην αμερικανική τουριστική αγορά. «Ο τουρισμός έχει συνηθίσει να ενοχοποιείται για πάρα πολλά πράγματα όλα αυτά τα χρόνια και αυτό συνέβη και στη συγκυρία αυτή. Δεν μπορεί να συνδέεται η τωρινή κατάσταση με τον τουρισμό το καλοκαίρι. Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ είναι η προφανής απόδειξη. Η πολιτική αλλαγή στις Η.Π.Α. μας δημιουργεί αισιοδοξία, αναφορικά με τις σχέσεις της με την Ευρώπη. Η αμερικανική αγορά είναι από τις πλέον σημαντικές για τη χώρα μας. Ευχόμαστε το δεύτερο εξάμηνο του 2021 να αποτελέσει την απαρχή της επιστροφής στην κανονικότητα για τον ελληνικό τουρισμό.
ΚΧΑ
   
 

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play