Η κατανάλωση κόκκινου κρασιού στη Γαλλία μειώνεται δραματικά, με τις νέες γενιές να προτιμούν άλλες επιλογές. Σε ένα δύσκολο περιβάλλον πορεύεται η αγορά του κόκκινου κρασιού στη Γαλλία, καθώς η εγχώρια κατανάλωση παρουσιάζει συνεχή πτώση. Η κατανάλωση κόκκινου κρασιού στη Γαλλία έχει μειωθεί κατά περίπου 90% από τη δεκαετία του 1970, σύμφωνα με το Conseil interprofessionnel du vin de Bordeaux (CIVB). Με τις νεότερες γενιές να στραφούν είτε σε άλλα ποτά είτε να αποφεύγουν πλήρως το αλκοόλ, οι παραδοσιακές προτιμήσεις για το κρασί φαίνεται να είναι σε κρίση.
Η συνολική κατανάλωση κρασιού, που περιλαμβάνει κόκκινο, λευκό και ροζέ, έχει μειωθεί περισσότερο από 80% στη Γαλλία από το 1945, με την πτώση αυτή να επιταχύνεται λόγω των αλλαγών στις καταναλωτικές συνήθειες. Ο Σπύρος Μαλανδράκης, αναλυτής ποτών στο Euromonitor International, δήλωσε ότι «τα ζητήματα με το κρασί γίνονται υπαρξιακά». Η ανάγκη για προσαρμογή στις νέες προτιμήσεις της Generation Z καθίσταται επιτακτική, καθώς οι νέοι προτιμούν πλέον ροζέ, μπύρες και ποτά χωρίς αλκοόλ.
Ο κλάδος του κρασιού αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή και η πτώση της ζήτησης από τη Κίνα. Οι παραγωγοί καλούνται να επικεντρωθούν στην ποιότητα των προϊόντων τους, προσπαθώντας να προσαρμοστούν στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς. Η υπερπαραγωγή και η παρουσία κρασιών κατώτερης ποιότητας έχουν βλάψει την εικόνα περιοχών όπως το Bordeaux. Ενδεικτικά, ο Jean-Pierre Durand από την CIVB παρατήρησε τη δραματική μείωση στην κατανάλωση κόκκινου κρασιού σε κάθε γενιά.
Καθώς οι ανάγκες των καταναλωτών εξελίσσονται, μερικά οινοποιεία δείχνουν δισταγμό να καινοτομήσουν, ενώ άλλα προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα, προσφέροντας προϊόντα υψηλής ποιότητας ή κρασιά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Η περιοχή του Bordeaux έχει αρχίσει ήδη να προχωρά σε εκρίζωση αμπελών για να περιορίσει την υπερπαραγωγή και να προστατεύσει τη φήμη της.
Πηγή περιεχομένου: in.gr