Αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν έναν αρχαίο δρόμο 7.000 ετών στον βυθό της Μεσογείου, αποκαλύπτοντας προϊστορικούς οικισμούς. Αρχαιολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Ζαντάρ έκαναν μια σημαντική ανακάλυψη στον βυθό της Μεσογείου, εντοπίζοντας έναν δρόμο ηλικίας 7.000 ετών. Η ανακάλυψη αυτή ξεκίνησε όταν παρατήρησαν παράξενες δομές κοντά στη δυτική ακτή του νησιού Κόρτσουλα, κάτι που τους οδήγησε στην απόφαση να προχωρήσουν σε έρευνα. Ο αρχαίος δρόμος φέρεται να συνέδεε την Κόρτσουλα με έναν προϊστορικό νεολιθικό οικισμό, ο οποίος έχει βυθιστεί και κατοικούνταν από κυνηγούς τροφοσυλλέκτες γύρω στο 4.900 π.Χ. Το πλάτος του δρόμου ανέρχεται στα 4 μέτρα.
Ο αρχαιολόγος Mate Parica, που ηγήθηκε της έρευνας, διαπίστωσε την ανάγκη για μια πιο προσεκτική μελέτη, αφού εξέτασε δορυφορικές εικόνες της περιοχής. Ακολουθώντας την έρευνα, οι επιστήμονες ήρθαν αντιμέτωποι με τους εντυπωσιακούς τοίχους ενός αρχαίου οικισμού, που ήταν συνδεδεμένος με το κύριο νησί μέσω μιας στενής λωρίδας γης.
Κατά τη διάρκεια της υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας στο βυθισμένο νεολιθικό οικισμό Soline, οι αρχαιολόγοι εντόπισαν σημαντικά ευρήματα, όπως έναν δρόμο που συνέδεε τον βυθισμένο προϊστορικό οικισμό του πολιτισμού Hvar με την ακτή της Κόρτσουλα. Οι πέτρινες πλάκες που ανακαλύφθηκαν αποτελούσαν τμήμα μιας οδικής αρτηρίας τεσσάρων μέτρων που συνέδεε το τεχνητά δημιουργημένο νησί με την ακτή. Η ραδιοχρονολόγηση των ξύλινων ευρημάτων από την πιο πρόσφατη αποστολή επιβεβαίωσε ότι ο οικισμός χρονολογείται περίπου στο 4.900 π.Χ.
Ο Parica τόνισε ότι η συγκεκριμένη περιοχή είναι ιδιαίτερα ασφαλής από μεγάλες θαλάσσιες καταιγίδες, γεγονός που έχει συμβάλλει στη διατήρηση του χώρου από φυσικές καταστροφές, όπως ανέφερε σε δήλωση του στο Reuters.
Βίντεο:
Πηγή περιεχομένου: in.gr