Αρχεία Άρολσεν: Επιστροφή προσωπικών αντικειμένων θυμάτων του ναζισμού, ενισχύοντας τη μνήμη και την αναγνώριση. Το Μπαντ Άρολσεν, μια μικρή πόλη βόρεια του Κάσελ στην Έσση της Γερμανίας, έχει αναπτύξει μια μοναδική αποστολή στην ιστορία της. Από την αναζήτηση αγνοουμένων μέχρι την εξακρίβωση της μοίρας των θυμάτων, αυτή είναι η κεντρική αποστολή των Arolsen Archives. Ο αρχαίος μοναστηριακός οικισμός, που ιδρύθηκε το 1131, διαδραμάτισε ρόλο ως στρατόπεδο κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και αργότερα ως βάση των Ναζί με εκπαιδευτικά κέντρα για τις μονάδες SS. Σήμερα, με σχεδόν 16.000 κατοίκους, φιλοξενεί το μεγαλύτερο αρχείο παγκοσμίως για τα θύματα των ναζιστικών διωγμών, συγκεντρώνοντας στοιχεία για περίπου 17,5 εκατομμύρια ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων εγγράφων για τις διάφορες ομάδες θυμάτων.
Η διεύθυνση των Αρχείων δέχεται περίπου 20.000 ερωτήσεις τον χρόνο για θύματα διώξεων των Ναζί. Ως μέρος του Μητρώου Μνήμης του Κόσμου της UNESCO, το έργο αυτό αποδεικνύει τη συνεχιζόμενη ανάγκη για την αποκατάσταση της μνήμης των θυμάτων.
Ανάμεσα στα πολύτιμα ντοκουμέντα, τα Αρχεία Άρολσεν περιέχουν προσωπικά αντικείμενα περίπου 4.000 κρατουμένων από ναζιστικά στρατόπεδα εργασίας. Από την εκστρατεία #StolenMemory, που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2016, έχουν επιστραφεί περισσότερα από 1.000 προσωπικά αντικείμενα στις οικογένειες πρώην κρατουμένων συγκέντρωσης. Η επαγγελματική μας ομάδα αναζήτησης υποστηρίζεται από ένα δίκτυο εθελοντών από περισσότερες από 10 χώρες. Οι εθελοντές, με τη γνώση και την ικανότητά τους για επιτόπιες έρευνες, είναι καίριας σημασίας για την ανεύρεση οικογενειών σήμερα.
Η πιο δύσκολη πρόκληση παραμένει η αναζήτηση οικογενειών, όπως αναδεικνύεται στην περίπτωση οκτώ Ελλήνων κρατουμένων. Σε μία μόνο περίπτωση, η αναζήτηση ήταν επιτυχής. Πρόκειται για τον Βασίλειο Κοντογεωργίου, του οποίου το ρολόι επιστράφηκε στην οικογένεια τον Ιούνιο του 2024 σε ειδική τελετή στην Ελληνική Πρεσβεία του Βερολίνου. Η εγγονή του, Αγγελική Κοντογεωργίου, εξέφρασε τη συγκίνηση και τη χαρά της: Αυτό που γίνεται τώρα, με φέρνει σε επαφή με ένα κομμάτι της οικογενειακής ιστορίας που δεν έχω βιώσει.
Η αναζήτηση του Βασίλη Κοντογεωργίου ξεκίνησε με ένα τηλεφώνημα που έκανε η Βάσω Πανάγου από τη Λάρισα, η οποία έμαθε ότι ο παππούς της βρισκόταν στο ίδιο στρατόπεδο με τον Κοντογεωργίου. Ο Μιχάλης Λυμπερόπουλος από το Αμβούργο, ειδικός στην ιστορία των Ελλήνων κρατουμένων σε ναζιστικά στρατόπεδα, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην έρευνα και την αναζήτηση του Κοντογεωργίου μέσω των αρχείων.
Η παραλαβή του ρολογιού από την Αγγελική, παρουσία των ελληνικών αρχών, ενσαρκώνει την προσπάθεια για την αναγνώριση των θυματοποιημένων και τη σημασία της μνήμης στη σύγχρονη κοινωνία.
Πηγή περιεχομένου: in.gr