Αρκάς: Μια πρωινή αναδρομή στο φαινόμενο της μετανάστευσης

Αρκάς: Μια πρωινή αναδρομή στο φαινόμενο της μετανάστευσης

Αναλύστε το φαινόμενο του brain drain στην Ελλάδα με τη ματιά του Αρκά, που το αποτυπώνει με χιούμορ. Τη σημερινή μέρα, ο Αρκάς μας υποδέχεται με τον χαρακτηριστικό του χιουμοριστικό τρόπο. Ο σκιτσογράφος ανάρτησε μία εικόνα, όπου μια δημοσιογράφος ρωτά έναν κύριο για τα συμπεράσματά του από μια συζήτηση που διεξήχθη στη Βουλή των Ελλήνων. «Τι βγάλατε από τη συζήτηση στη Βουλή;», ρωτά η δημοσιογράφος, με τον κύριο να απαντά: «Διαβατήριο».

Το σκίτσο φέρνει στο προσκήνιο το φαινόμενο του brain drain, το οποίο παραμένει επίκαιρο στην Ελλάδα εδώ και χρόνια. «Το brain drain, το οποίο αναφέρεται στη μετανάστευση ανθρώπων με υψηλή μόρφωση και εξειδίκευση σε χώρες του εξωτερικού, εγείρει ανησυχίες για την παρούσα κατάσταση των ελληνικών πανεπιστημίων».

Ενώ η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι σημειώνεται brain gain, με την επιστροφή ταλέντων στην Ελλάδα, η πραγματικότητα στα πανεπιστήμια διαψεύδει τον ισχυρισμό αυτό. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) έχει τονίσει ότι η υποχρηματοδότηση και η χαμηλή μισθολογική μεταχείριση των ερευνητών εμποδίζουν την ανάπτυξη των ελληνικών πανεπιστημίων, ενώ κενά σε διδακτικό προσωπικό επιδεινώνουν την κατάσταση.

Σύμφωνα με νέα μελέτη, πάνω από 330.000 Έλληνες παραμένουν στο εξωτερικό, με το brain drain να αφορά άμεσα από 280.000 έως 380.000 άτομα. Μάλιστα, οι μισθοί και οι συνθήκες εργασίας στην Ελλάδα παραμένουν χαμηλότεροι από εκείνες στο εξωτερικό, γεγονός που περιορίζει την επιστροφή των Ελλήνων επιστημόνων.

Loading

Play