Αναδρομή στη ζωή και τις ιδέες του Άρθουρ Μίλερ, ενός από τους πιο εμβληματικούς θεατρικούς συγγραφείς. Στις 10 Φεβρουαρίου 2005, ο Άρθουρ Μίλερ (Arthur Asher Miller), ο σπουδαίος αμερικανός θεατρικός συγγραφέας, άφησε την τελευταία του πνοή στο Roxbury της πολιτείας του Κονέκτικατ. Γεννημένος στη Νέα Υόρκη στις 17 Οκτωβρίου 1915, ο Μίλερ υπήρξε αναμφισβήτητα μία από τις πιο εμβληματικές φιγούρες του σύγχρονου θεάτρου.
Στο φύλλο του Βήματος που κυκλοφόρησε την Κυριακή 16 Απριλίου 2000, δημοσιεύθηκε μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Μίλερ στον δημοσιογράφο Θανάση Λάλα. Από τη συνέντευξη αυτή προκύπτουν σημαντικές παρατηρήσεις του συγγραφέα:
Το τέλος είναι που καθορίζει την αξία της διαδρομής; Ο Μίλερ σημειώνει ότι το τέλος ενός έργου είναι αυτό που του προσδίδει αξία, υπογραμμίζοντας τη σημασία του για την ολοκλήρωση του δημιουργικού εγχειρήματος. Η ύπαρξη του θανάτου ορίζει τη ζωή και αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες για την ύπαρξη της τραγωδίας ως μορφής τέχνης.
Ο συγγραφέας εκφράζει επίσης το φόβο του για τον θάνατο, αναγνωρίζοντας ότι είναι μια φυσική διαδικασία που αφορά τη ζωή και τη φύση, ενώ παράλληλα παρατηρεί την ανθρωπότητα να έχει οδηγηθεί σε μια «απάνθρωπη κοινωνία». Αναφερόμενος στο τέλος του σοσιαλισμού, υπογραμμίζει τη γραφειοκρατία ως ένα από τα κεντρικά αίτια της κατάρρευσής του, καθώς και την ανικανότητα του συστήματος να κατανοήσει τη φύση του ανθρώπου.
«Ακόμη και ο Θεός να βρεθεί στην εξουσία, πάλι προβλήματα θα έχουμε», καταλήγει ο Μίλερ, επισημαίνοντας τη διαχρονική τραγικότητα της ανθρώπινης κατάστασης και την αδυναμία των ιδεών να αντισταθμίσουν τις ανθρώπινες αδυναμίες.
Πηγή περιεχομένου: in.gr