Ας αφήσουμε τα αντιβιοτικά ενεργά

Ας αφήσουμε τα αντιβιοτικά ενεργά

«Ας αφήσουμε τα αντιβιοτικά ενεργά» είναι το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Εβδομάδας (18 – 24 Νοεμβρίου) και της Ευρωπαϊκής Ημέρας Ευαισθητοποίησης για την Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών (18 Νοεμβρίου). Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση σχετικά με την απειλή για τη δημόσια υγεία της αντοχής των μικροβίων στα αντιβιοτικά και τη σημασία της συνετής χρήσης τους.

Νέα αντιβιοτικά που να μπορούν να αντιμετωπίσουν τη μικροβιακή αντοχή που αναπτύσσεται δεν υπάρχουν, υπογραμμίζουν οι επιστήμονες και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την αλόγιστη χρήση τους.

Με βάση τις προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα μικροβιακής αντοχής, καθώς είναι η πρώτη χώρα σε κατανάλωση αντιβιοτικών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και εμφανίζεται να έχει σχεδόν διπλάσια χρήση αντιβιοτικών, σε σύγκριση με τον μέσο όρο που ισχύει στην ΕΕ. Οι κυριότερες λοιμώξεις για τις οποίες οι Έλληνες παίρνουν αντιβιοτικά είναι για το αναπνευστικό και για το ουροποιητικό σύστημα.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) κάνει λόγο για «υγειονομική κρίση» και ζητά την αυστηρή τήρηση της εθνικής νομοθεσίας, αλλά και την εφαρμογή των Ευρωπαϊκών Οδηγιών που προβλέπουν ότι όλα τα φάρμακα, και ειδικά τα αντιβιοτικά, θα πρέπει να χορηγούνται στους ασθενείς μόνο όταν υπάρχει ιατρική συνταγή.

Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ) τονίζει τον καθοριστικό ρόλο των εργαζομένων στον τομέα της υγείας στη μείωση της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά σε νοσοκομεία, μέσω μέτρων πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων.

«Ο περιορισμός των πολυανθεκτικών στελεχών (και) μέσω της μείωσης της κατανάλωσης των “προστατευομένων” αντιβιοτικών αποτελούν στόχους εθνικής σημασίας για όλους μας και στηρίζουμε αυτές τις δράσεις», αναφέρει η ΠΕΦΝΙ και επισημαίνει την ανάγκη για συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων για την ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση αναφορικά με την ορθή χρήση των αντιβιοτικών, αλλά και τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την συγκράτηση της άσκοπης χρήσης τους.

©Πηγή: amna.gr

Loading