Αστικοποίηση: Προκλήσεις και προοπτικές για το μέλλον των πόλεων

Αστικοποίηση: Προκλήσεις και προοπτικές για το μέλλον των πόλεων

Η αστικοποίηση φέρνει σημαντικές προκλήσεις για τις πόλεις του μέλλοντος, απαιτώντας βιώσιμες στρατηγικές ανάπτυξης. Η αστικοποίηση αναδύεται ως ένα καίριο χαρακτηριστικό της σύγχρονης εποχής, προσφέροντας τόσο θετικά όσο και αρνητικά στοιχεία. Η ορθολογική διαχείρισή της απαιτεί πολιτικές που να προωθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη, εστιάζοντας στην μείωση της ρύπανσης, στην κοινωνική ισότητα και στην αποδοτική χρήση πόρων Η διαχείριση της απαιτεί ολοκληρωμένες πολιτικές για βιώσιμη ανάπτυξη.. Το 2007 σημειώθηκε μια σημαντική καμπή, καθώς το ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού που ζούσε σε αστικές περιοχές υπερέβη το 50%. Οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις δείχνουν ότι το 2022, το ποσοστό αυτό ανήλθε περίπου στο 55%.

Αν και η ταχύτερη αστικοποίηση παρατηρείται σε περιοχές της Ασίας, Αφρικής και Λατινικής Αμερικής, πόλεις όπως η Κωνσταντινούπολη και το Λάγκος παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες προκλήσεις. Στην Ελλάδα, οι πληθυσμιακές αυξήσεις στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι εντυπωσιακές, φτάνοντας το 82% και 93% αντίστοιχα από το 1961 έως το 2001.

Σύμφωνα με τον πολεοδόμο Γκρεγκ Κλαρκ, αναμένονται νέες προκλήσεις τα επόμενα χρόνια. Το 2080, σχεδόν το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού θα κατοικεί σε πόλεις, ενώ η αναζήτηση τρόπων σίτισης και μεταφοράς του πληθυσμού Αυτή η τάση αστικοποίησης αναμένεται να συνεχιστεί, εγείροντας σημαντικές προκλήσεις. και η πρόσβαση σε καθαρό αέρα και ενέργεια θα είναι κρίσιμες.

Καθώς η αστικοποίηση προχωρά, ο Κλαρκ τονίζει τη σημασία της οικοδόμησης βιώσιμων πόλεων που να είναι έτοιμες να ανταποκριθούν στις προκλήσεις αυτές. Επισημαίνει ότι η αναθεώρηση της προσέγγισής μας σε ζητήματα όπως η στέγαση, τα τρόφιμα και οι μεταφορές είναι επιτακτική. Σημαντικά, οι πολεις πρέπει να επανασυνδεθούν με τη φύση για να εξασφαλίσουν ένα βιώσιμο μέλλον.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play