Αστρονόμοι παρακολουθούν για πρώτη φορά σε πραγματικό χρόνο τη μαύρη τρύπα που εκτοξεύει ύλη

Αστρονόμοι παρακολουθούν για πρώτη φορά σε πραγματικό χρόνο τη μαύρη τρύπα που εκτοξεύει ύλη

Διεθνής ομάδα αστρονόμων παρακολούθησε μια μαύρη τρύπα να εκτοξεύει ύλη για πρώτη φορά, προσφέροντας νέα δεδομένα για τους γαλαξιακούς πυρήνες. Διεθνής ομάδα αστρονόμων κατέγραψε για πρώτη φορά τη δραματική στιγμή που μια υπερμεγέθης μαύρη τρύπα, στο κέντρο ενός μακρινού γαλαξία, εκτοξεύει ύλη έπειτα από την απορρόφηση της. Η εκτόξευση αυτή γίνεται μέσω ενός γιγάντιου πίδακα, που σχηματίζεται από την ύλη που έχει παγιδευτεί στα ισχυρά βαρυτικά της δίχτυα.

Η μαύρη τρύπα διαθέτει μάζα περίπου 1,4 δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου και βρίσκεται στον γαλαξία 1ES 1927+654, που είναι περίπου 270 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά στον αστερισμό του Δράκου. Σύμφωνα με τους ερευνητές, δύο πίδακες εκτοξεύονται από τη μαύρη τρύπα με ταχύτητα 100 χιλιάδων χλμ./δευτ., δηλαδή το ένα τρίτο της ταχύτητας του φωτός, και επεκτείνονται σε έκταση περίπου πέντε τρισ. χλμ., καλύπτοντας το 50% της απόστασης ενός έτους φωτός. Η παρακολούθηση αυτής της εκτόξευσης σε πραγματικό χρόνο αποτελεί σημαντική ανακάλυψη, καθώς τέτοιες διαδικασίες δεν είχαν ποτέ πριν καταγραφεί με αυτόν τον τρόπο.

Η αστρονόμος Ειλιν Μέγιερ του Πανεπιστημίου Rice στο Τέξας, η οποία ηγείται της ερευνητικής ομάδας, τόνισε ότι οι πίδακες αυτοί είναι χαρακτηριστικοί των ενεργών γαλαξιακών πυρήνων, όπου οι μαύρες τρύπες απορροφούν αέριο και σκόνη. Το υλικό που δεν καταλήγει στην επιφάνεια της μαύρης τρύπας μπορεί να κατευθυνθεί προς τους πόλους της, όπου ισχυρά μαγνητικά πεδία επιταχύνουν τα σωματίδια, δημιουργώντας εντυπωσιακούς πίδακες που καταγράφονται. Αυτή η ανακάλυψη υπόσχεται να ρίξει φως στην κατανόηση της δημιουργίας των πίδακων αυτών.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play