Αναγνώριση μεταναστών που έχουν χαθεί στη θάλασσα: Επιστήμονες εργάζονται για την επίλυση της ανθρωπιστικής κρίσης. Από τις δεκάδες χιλιάδες μετανάστες που χάνουν τη ζωή τους προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη, μόλις το 25% αναγνωρίζεται ποτέ επίσημα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian. Η άγνοια αυτή προκαλεί ανοιχτά τραύματα για τους συγγενείς τους. Πρόσφατα, ένα δίκτυο ιατροδικαστών επιδιώκει να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση μέσω της ανάπτυξης νέων τεχνολογιών και διαδικασιών ταυτοποίησης.
Η πρωτοβουλία Migrant Disaster Victim Identification (MDVI), που ιδρύθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, συγκεντρώνει ειδικούς από όλη την Ευρώπη για να αντιμετωπίσουν την ανθρωπιστική κρίση που σχετίζεται με τους αγνώστους μετανάστες που χάνουν τη ζωή τους στην ήπειρο. Η καθηγήτρια Καρολάιν Γουίλκινσον του Πανεπιστημίου John Moores του Λίβερπουλ τονίζει ότι τουλάχιστον 25.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει στην Μεσόγειο τα τελευταία 10 χρόνια. Οι πραγματικοί αριθμοί μπορεί να είναι πολύ υψηλότεροι, δεδομένου ότι πολλές βάρκες ενδέχεται να έχουν εξαφανιστεί χωρίς ίχνη.
Αν και η διαδικασία ταυτοποίησης είναι πολύπλοκη, κυρίως λόγω της έλλειψης έγγραφων ταυτοποίησης από τους θανόντες, η ομάδα MDVI επικεντρώνεται στην ενίσχυση των συνεργασιών και της ικανότητας της Ευρώπης να διαχειρίζεται αυτή τη ανθρωπιστική κρίση. Ανάμεσα στις νέες προσεγγίσεις είναι η χρήση δευτερογενών αναγνωριστικών στοιχείων, όπως τα χαρακτηριστικά του προσώπου ή τα τατουάζ, καθώς και η ανάπτυξη φορητών σαρωτών που θα μπορούσαν να καταγράψουν τα χαρακτηριστικά των νεκρών πριν από την αποσύνθεση.
Η επιστημονική πρόοδος δεν σταματά εδώ. Πρόσφατες έρευνες περιλαμβάνουν τη χρήση λογισμικού για την πρόβλεψη του πού μπορεί να ξεβραστούν τα πτώματα ή οι επιζώντες από ναυάγια. Αν και η ανάγκη για λύσεις είναι επιτακτική, η διαφύλαξη της ανθρωπιστικής διάστασης της έρευνας παραμένει κεντρική προτεραιότητα. Ηθική επιταγή είναι να αποδοθούν τα ονόματα σε όσους χάνονται στην προσπάθειά τους για καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.
Πηγή περιεχομένου: in.gr