Αθ. Μπενέτος: Να προστατεύσουμε τους πιο ηλικιωμένους

Αθ. Μπενέτος: Να προστατεύσουμε τους πιο ηλικιωμένους

«Είναι σημαντικό, πρώτα από όλα, να προστατεύσουμε τους πιο ηλικιωμένους», λέει στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» ο πρόεδρος της European Geriatric Medicine Society και της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Έρευνας της Γήρανσης (Ε.Ε.Μ.Ε.Ε.Γ.) Αθανάσιος Μπενέτος.

«Δεν χρειάζεται να περάσουμε τον ιό (COVID-19) στους πιο ηλικιωμένους», τονίζει ο ερευνητής της παθοφυσιολογίας της γήρανσης, θέτοντας σε πρώτη προτεραιότητα τόσο σε επίπεδο πολιτικών κεντρικής διοίκησης σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο και καθημερινών πρακτικών των πολιτών, την προστασία των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας.

Τα χαρακτηριστικά της επιδημίας του κοροναϊού επιβάλλουν «να προστατευτούν οι ηλικιωμένοι ώστε να μην κολλήσουν» τον συγκεκριμένο ιό, κάτι που είναι εφικτό να επιτευχθεί με τη συνδρομή του συνόλου των ατόμων του οικείου περιβάλλοντός τους, επισημαίνει ο κ. Μπενέτος. «Πρακτικά», εξηγεί, «αυτό σημαίνει πως όταν πάμε στο σπίτι των ανθρώπων μας, λαμβάνουμε τα βασικά μέτρα προστασίας, με βασικότερο όλων των μέτρων το πλύσιμο των χεριών μας».

Εκτός από το πλύσιμο των χεριών, ακόμα και με απλό σαπούνι, συστήνει ακόμα να αερίζονται οι χώροι του σπιτιού, αλλά και να μην έρχονται τα ηλικιωμένα άτομα σε επαφή με τα σταγονίδια που προέρχονται από το φτέρνισμα, τον βήχα ή ακόμη και την ομιλία οικείων και γνωστών τους προσώπων. Γι’ αυτό και, όπως λέει ο κ. Μπενέτος, άτομα που έρχονται σε επαφή με ηλικιωμένους «και έχουν πράγματι συμπτώματα» πρέπει να φορούν μάσκα.

Επισημαίνει, πάντως, ότι, όπως για κάθε κοινωνική ομάδα έτσι και για τους ηλικιωμένους, κύρια σύσταση είναι σε κάθε περίπτωση η αποφυγή του πανικού καθώς και του συνωστισμού ενδεχομένως σε χώρους πώλησης προϊόντων, αφού «το να καταφύγει κανείς στις αγορές μακαρονιών και άλλων προϊόντων δεν είναι κάτι που θα σώσει κανέναν»! Συστήνει ακόμα στους πολίτες μειωμένες μετακινήσεις, αλλά «και να αποφεύγουν τους χαιρετισμούς, τα φιλιά και κάποιες άλλες αγαπημένες κοινωνικές πράξεις».

Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, ο πρόεδρος της European Geriatric Medicine Society σημειώνει πως δεν υπάρχουν πιο πολλά κρούσματα στου ηλικιωμένους σε σχέση με τους νεότερους και εξηγεί: «εκείνο που ισχύει είναι ότι τα άτομα που έχουν τον ιό και βρίσκονται σε μια μεγαλύτερη ηλικία, έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να έχουν επιπλοκές και θνησιμότητα. Ο κοροναϊός δεν είναι κάτι που μεταδίδεται και “χτυπάει” μόνο τους ηλικιωμένους. Τα κρούσματα αναλογικά στον πληθυσμό είναι τα ίδια ανάμεσα στους νεότερους και τους γηραιότερους».

Σημειώνει, δε, ότι τα σημερινά στοιχεία μαρτυρούν πως η θνησιμότητα «περνάει από 0,2% σε κάποιον που είναι 40 χρονών στο 15% σε κάποιον που είναι άνω των 80», κάτι που δείχνει πως «μεταξύ αυτών που θα προσβληθούν από τον ιό και είναι άνω των 80, περίπου 15 άτομα εκ των 100 θα έχουν ένα τέλος που συνδέεται άμεσα με αυτή τη λοίμωξη».

 

Ανάγκη εξέλιξης της γηριατρικής στην Ευρώπη

Ως πρόεδρος της European Geriatric Medicine Society, o κ. Μπενέτος αναφέρεται, παράλληλα, και σε μια σειρά από γενικότερα ζητήματα που προκύπτουν για τα συστήματα υγείας της Ευρώπης από την παρατεταμένη γήρανση των πληθυσμών της Ευρώπης. «Στόχος δεν είναι να μην αναστείλουμε τη γήρανση· θα γεράσουμε όλοι μας, σίγουρα όμως μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα ώστε το πώς θα γεράσουμε μαζί με το πόσο θα ζήσουμε να το επηρεάσουμε. Αυτό γίνεται σε δύο επίπεδα. Το ένα επίπεδο είναι το τι κάνουμε σε όλη μας τη ζωή ώστε να “προετοιμάσουμε” καλύτερα γηρατειά, κάτι που αφορά το τι κάνουμε σε όλη μας τη ζωή, υπόθεση όχι μόνο της γηριατρικής αλλά ακόμη και της… παιδιατρικής. Το άλλο, όμως, επίπεδο αφορά το τι κάνουμε όταν φτάσουμε στις πιο προχωρημένες ηλικίες», σημειώνει ο κ. Μπενέτος, εξηγώντας πως βήματα πρέπει να γίνουν και στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά τον συγκεκριμένο τομέα, ανεξάρτητα από τις παρούσες συνθήκες και την αντιμετώπιση των ζητημάτων που προέκυψαν αυτή την περίοδο από τον κοροναϊό.

«Βρίσκομαι στη Γαλλία περισσότερα από 39 χρόνια και η προσπάθειά μας (ως European Geriatric Medicine Society) είναι να αναπτύξουμε και στην Ελλάδα τη γηριατρικής», αναφέρει ο κ. Μπενέτος, επισημαίνοντας πως τον ερχόμενο Οκτώβριο, στην Αθήνα, θα πραγματοποιηθεί το ευρωπαϊκό συνέδριο γηριατρικής.

Σωτήρης Κυριακίδης

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play