Ατμοσφαιρική και ηχορύπανση: Αυξημένος κίνδυνος υπογονιμότητας στους άνδρες και τις γυναίκες

Ατμοσφαιρική και ηχορύπανση: Αυξημένος κίνδυνος υπογονιμότητας στους άνδρες και τις γυναίκες

Η μακροχρόνια έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση από μικροσωματίδια PM2.5 φαίνεται να σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο υπογονιμότητας στους άνδρες, ενώ η ηχορύπανση από την κυκλοφορία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο υπογονιμότητας στις γυναίκες άνω των 35 ετών, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The BMJ».

Η υπογονιμότητα επηρεάζει περίπου το 14% των ζευγαριών που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί. Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 526.056 άνδρες και 377.850 γυναίκες ηλικίας 30-45 ετών που ζούσαν στη Δανία μεταξύ 2000 και 2017. Ένα υψηλό ποσοστό των συμμετεχόντων προσπαθούσε ενεργά να συλλάβει και έτσι διέτρεχαν κίνδυνο διάγνωσης υπογονιμότητας. Στη μελέτη εξαιρέθηκαν άτομα με προγενέστερη διάγνωση υπογονιμότητας. Οι ερευνητές υπολόγισαν τις μέσες ετήσιες συγκεντρώσεις PM2.5 και τα επίπεδα θορύβου από την οδική κυκλοφορία ανάλογα με τη διεύθυνση διαμονής κάθε συμμετέχοντα.

Η έκθεση σε υψηλότερα μέσα επίπεδα PM2.5 κατά 2,9 μg/m3 σε διάστημα πέντε ετών συσχετίστηκε με 24% αυξημένο κίνδυνο υπογονιμότητας σε άνδρες ηλικίας 30-45 ετών, αλλά δεν παρατηρήθηκε αντίστοιχη συσχέτιση για τις γυναίκες. Επιπλέον, η έκθεση σε αυξημένα επίπεδα θορύβου από την οδική κυκλοφορία κατά 10,2 ντεσιμπέλ σε πενταετή περίοδο σχετίζεται με 14% αυξημένο κίνδυνο υπογονιμότητας στις γυναίκες άνω των 35 ετών, χωρίς ωστόσο να παρατηρείται αντίκτυπος στις νεότερες γυναίκες. Στους άνδρες, ο θόρυβος συσχετίστηκε με ήπια αύξηση του κινδύνου υπογονιμότητας στην ηλικιακή ομάδα 37-45 ετών, αλλά όχι σε εκείνους κάτω των 37 ετών.

Οι κίνδυνοι αυτοί παρατηρήθηκαν εξίσου σε άτομα που ζουν σε αγροτικές, περιαστικές και αστικές περιοχές, καθώς και σε άτομα όλων των κοινωνικοοικονομικών επιπέδων.

Οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι πρόκειται για μελέτη παρατήρησης, επομένως δεν μπορεί να εξαχθεί συμπέρασμα για αιτίες, και επισημαίνουν ότι, εφόσον τα ευρήματα επιβεβαιωθούν σε μελλοντικές έρευνες, θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη στρατηγικών για τη ρύθμιση του θορύβου και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, με στόχο την προστασία του γενικού πληθυσμού.

©

Loading

Play