Ανακαλύψτε πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει τη δημόσια υγεία στην Ευρώπη και ποιες χώρες πλήττονται περισσότερο. Η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία στην Ευρώπη, καθώς ορισμένες περιοχές διατρέχουν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο. Η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με σοβαρές παθήσεις όπως ο καρκίνος των πνευμόνων και καρδιοαγγειακά νοσήματα, επιβαρύνοντας ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους. Το 2021, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επικαιροποίησε τις κατευθυντήριες γραμμές για την ποιότητα του αέρα, μειώνοντας τα όρια των επιτρεπόμενων συγκεντρώσεων ρύπων.
Αυτόν τον μήνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση εισήγαγε αυστηρότερους κανόνες για την ατμοσφαιρική ποιότητα, επιδιώκοντας να εναρμονιστεί με τις προδιαγραφές του ΠΟΥ μέχρι το 2030. Η έκθεση σε PM2,5 ευθύνεται για περίπου 239.000 πρόωρους θανάτους στην Ευρώπη το 2021, με την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη να πλήττονται περισσότερο. Η Βόρεια Μακεδονία κατατάσσεται στην κορυφή των χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων από ατμοσφαιρική ρύπανση, με την Σερβία και το Μαυροβούνιο να ακολουθούν.
Παρά τις προόδους, ορισμένες χώρες συνεχίζουν να επισημαίνουν τις προκλήσεις που προκύπτουν από την ατμοσφαιρική ρύπανση, όπως η Δανία, που προγραμματίζει να επιβάλει φόρο άνθρακα στην κτηνοτροφία. Η ανησυχία για την ατμοσφαιρική ρύπανση παραμένει κορυφαία, καθώς άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η έλλειψη πρασίνου και η ηχορύπανση, επιδεινώνουν την κατάσταση της δημόσιας υγείας.
Πηγή περιεχομένου: in.gr