Η συζήτηση γύρω από το αττικόψαρο φέρνει στο προσκήνιο τις περιβαλλοντικές προκλήσεις και τις ανθρωπογενείς παρεμβάσεις στην Αττική. Ενα μικρό ψάρι, ελαφρώς μεγαλύτερο από τη μαρίδα, και οι δηλώσεις του υφυπουργού Υποδομών σχεδόν ενοχοποίησαν το αττικόψαρο για την καθυστέρηση των αντιπλημμυρικών έργων στην Αττική, πυροδοτώντας έντονη συζήτηση. Μάθαμε κάθε λεπτομέρεια για τη ζωή του ενδημικού αττικόψαρου, το οποίο θεωρείται σχεδόν απειλούμενο και προστατεύεται από Προεδρικό Διάταγμα του 1981. Αυτή τη στιγμή, το αττικόψαρο έχει περιοριστεί σε λίγες περιοχές, όπως η Βραυρώνα και ο Μαραθώνας.
Κατά την εξερεύνηση της κοίτης του ποταμού Ερασίνου, διαπιστώθηκε ότι ούτε η μόνιμη παρουσία του νερού ούτε το αττικόψαρο είχαν συμπεριληφθεί στην αρχική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Η περιοχή που διατρέχει ο Ερασίνος εντάσσεται σε πολλαπλά καθεστώτα προστασίας, συμπεριλαμβανομένων υγρότοπων Α προτεραιότητας και του δικτύου Natura 2000. Παράλληλα, η περιοχή διαθέτει αρχαιολογικό ενδιαφέρον.
Σημειώνεται ότι η υπεράντληση των υδάτων και οι ανθρώπινες παρεμβάσεις έχουν περιορίσει τον Ερασίνο σε πολύ χαμηλά επίπεδα νερού, γεγονός που καθιστά την προστασία του οικοσυστήματος ακόμα πιο επείγουσα. Ο γεωγράφος και βιολόγος Σταμάτης Ζόγκαρης ανέφερε ότι το αντιπλημμυρικό έργο θα έπρεπε να σέβεται τη μορφή του ρέματος και να προτείνει μία πιο βιώσιμη λύση που να διασφαλίζει την οικολογική αξία της περιοχής.