Ο Μπάμπης Κλάρας, σημαντικός λογοτέχνης και δημοσιογράφος, έφυγε από τη ζωή το 1986. Στις 19 Δεκεμβρίου 1986, ο αναγνωρίσιμος λογοτέχνης, κριτικός και δημοσιογράφος Μπάμπης Κλάρας απεβίωσε, αφήνοντας πίσω του ένα πλούσιο πολιτιστικό αποτύπωμα. Γεννημένος στη Λαμία στις 30 Απριλίου 1910, ήταν το τελευταίο παιδί της οικογένειας Κλάρα, με τρία αδέλφια. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή Αθηνών το 1930 και ήδη από τα σχολικά του χρόνια, εντάχθηκε στην Αριστερά και το ΚΚΕ, από το οποίο διεγράφη το 1932. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, συμμετείχε στο ΕΑΜ, συμβάλλοντας στην Εθνική Αντίσταση.
Η δημοσιογραφική καριέρα του Κλάρα ανθεί κατά τη διάρκεια της μεταπολεμικής περιόδου, όταν ως μέλος της Βραδυνής, ανέλαβε την επιμέλεια της Φιλολογικής Βραδυνής, η οποία βοήθησε στη στήριξη νέων λογοτεχνών. Το έργο του περιλαμβάνει φιλοσοφικές και κοινωνιολογικές μελέτες, δοκίμια και λογοτεχνικά κείμενα, με την πιο εμβληματική τριλογία του να αναφέρεται στην περίοδο της Εθνικής Αντίστασης και της Μεταπολίτευσης.
Η τριλογία αυτή περιλαμβάνει τα έργα: Το παραμύθι ενός λαού που δεν είναι παραμύθι (1983), Ο αδερφός μου ο Άρης (1983), και Η περιπέτεια ενός ανθρώπου του 20ού αιώνα (1985). Οι αναμνήσεις και οι διάλογοι που διατηρούσε με τον αδελφό του, Θανάση, είναι ενδεικτικές του βαθύ στοχασμού που χαρακτήριζε την προσωπικότητά του και τη σχέση τους.
Η συζήτησή τους περιστρεφόταν γύρω από τις κοινωνικές αθλιότητες και την ανάγκη για ριζικές αλλαγές. Υποστήριξε τη δημιουργία μιας νέας κοινωνίας με κοινή ιδιοκτησία και δίκαιη ανακατανομή των αγαθών, ενώ ο Θανάσης επισήμανε την ανάγκη επαναστάσεων για την αποδέσμευση από τα οικονομικά και πολιτικά δεσμά.
Ο διάλογος αυτός καταδεικνύει την εσωτερική τους σύγκρουση μεταξύ επαναστατικών ιδεών και ρεαλιστικών προσεγγίσεων. Η πρόκληση της αλλαγής απαιτούσε σκληρούς αγώνες και συνειδητοποιημένους αγωνιστές. Ο Μπάμπης έμεινε αναστοχαστικός, κατανοώντας τη σημασία των λόγων του αδελφού του.
Η ζωή και το έργο του Μπάμπη Κλάρα συνεχίζουν να εμπνέουν και να προκαλούν συζητήσεις γύρω από τα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, αναδεικνύοντας τη διαχρονικότητα των ιδεών του.
Πηγή περιεχομένου: in.gr